Hadžibajrić: Vlasnici su krivi što više nema bašti u Štrosmajerovoj ulici, peticije ih neće vratiti

U ulicama Štrosmajerova, Trg fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita polovinom septembra 2015. godine prema rješenju Općine Stari Grad uklonjene su sve ljetne bašte te su vlasnicima uručena rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti jer se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita, piše bh. novinska agencija Patria.

Dolaskom nove ljetne sezone vlasnici ugostiteljskih objekata žele ponovo dozvole za postavljanje bašti, pa je pokrenuta i peticija koja se potpisuje u ulici Štrosmajerova.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je za novinsku agenciju Patria da neće potpisati rješenja bez obzira na peticije.

– Te bašte su uklonjene iz dva razloga, prvi je što su vlasnici ugostiteljskih objekata plaćali zauzetu površinu po izdatom rješenju a zauzimali su puno više javne površine, a drugi razlog je narušavanje javnog reda i mira – kazao je Hadžibajrić.

Vlasnici ugostiteljskih objekata žalili su se i Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na rješenje Općine Stari Grad, a ministar Čedomir Lukić (SDA) izdao je rješenje kojim se poništava odluka Općine Stari Grad i vraća na ponovno odlučivanje.

Načelnik Hadžibajrić ponovo je ostao pri ranije donesenom rješenju.

– Njima može Ministarstvo izdati dozvolu, ali ono nije nadležno za to. Općina Stari Grad neće izdati dozvole niti ću ih ja potpisati – jasan je načelnik Hadžibajrić.

Brojni građani Sarajeva pozdravili su odluku o uklanjanju bašti iz Štrosmajerove ulice koja je bez bašti bila i prije rata.

– Bilo je previše buke, a prostor kojim smo se mogli kretati bio je preuzak da se normalno mimoiđete s nekim ko dolazi iz suprotnog pravca – kazala je jedna stanarka iz ove ulice i kaže da je sretna što noću može mirno spavati.

(6)This post has been seen 681 times.

Hadžibajrić: Vlasnici su krivi što više nema bašti u Štrosmajerovoj ulici, peticije ih neće vratiti

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-