Hartmann pod istim krovom s Karadžićem: Da li je u šutnji sigurnost?!

Florence Hartmann, novinarka i bivša glasnogovornica haškog tužilaštva, koja je uhapšena u četvrtak ispred zgrade Međunarodnog tribunala za ratne zločine, jedina je zatvorenica u Scheveningenu.

 

 

Nalazi se pod istim krovom sa Radovanom Karadžićem, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na 40 godina zatvora, i generalom Ratkom Mladićem, koji čeka na izricanje kazne, te još nekim muškim stanarima.

 

U samoći ševeningenske ćelije, kada svako preispituje svoje poteze i šta je radio u životu, i Florence bi, poput Andrićevog vezira Jusufa, mogla ponavljati misao “u ćutanju je sigurnost”. Ali ona nije htjela da šuti i zbog toga plaća visoku cijenu. Prije nego što pokušamo predstaviti šta je zapravo “zgriješila”, skicirajmo, zbog čitalaca, u nekoliko rečenica profesionalnu i životnu karijeru ove francuske novinarke.

 

Kao novinarka Le Monda izvještavala je o raspadu Jugoslavije i o ratovima devedesetih. Njoj nije trebalo objašnjavati “ko puca na Sarajevo”, ko ratuje u Bosni iako “Srbija nije u ratu”, ko su žrtve, a ko agresori. I o tragičnoj agresiji na BiH Florence je svjedočila iz prve ruke, prolazeći barikade, tražeći sagovornike na svim stranama i preživljavajući mnoge neugodnosti: od stavljanja pištolja na glavu na Palama 1993., pa do vijesti koju je čula u aprilu 1994. na Radiju Bosne i Hercegovine, da joj se zabranjuje ulazak u Srbiju, u kojoj su tada bila njena djeca.

 

U domaćoj javnosti Hartmannova je postala poznata kao glasnogovornica (a bila je i politička savjetnica za Balkan) glavne haške tužiteljice Carle del Ponte punih šest godina. Nakon napuštanja ovog posla objavila je knjigu “Mir i kazna” (2007), zbog čega leži u zatvoru. Ali suštinski, Florence Hartmann je više razljutila sudije zbog teksta koji je objavila u britanskom Gardijanu u kojem je skicirala manipulacije sudija Tribunala.

 

Šokirani viješću o hapšenju Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Haagu, te zahtijevamo njeno hitno oslobađanje, stoji u mailu upućenom našoj redakciji, čiji su potpisnici građani Sarajeva, BiH i svijeta…

 

– Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život odbrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka Sarajeva, te da je njeno hapšenje uvreda građanima Sarajeva. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu, putem Facebook stranice RELEASE FLORENCE HARTMANN.

 

Cijeli tekst možete pročitati u današnjem printanom izdanju Oslobođenja 

(22)This post has been seen 998 times.

Hartmann pod istim krovom s Karadžićem: Da li je u šutnji sigurnost?!

| Skandal, Slider |
About The Author
-