HAŠKI TRIBUNAL: Ovo su sudije koje će sutra izreći presudu Radovanu Karadžiću

Haški tribunal sutra će izreći presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, optužen za genocid i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Bosne i Hercegovine, u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

Presudu bi trebalo donijeti Vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a članovi su sudija Howard Morrison iz Velike Britanije i sudija Melville Baird iz Trinidada i Tobaga, piše agencija Patria.

Sudac O-Gon Kwon radi kao stalni sudac Međunarodnog suda od 2001. godine. Obnašao je razne funkcije, pa i funkciju potpredsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

U Bosni i Hercegovini ga pamte kao član Sudskog vijeća koje je vodilo suđenje Slobodanu Miloševiću zbog genocida u sedam općina u BiH.

Sudsko vijeće je 2004. godine većinom glasova zaključilo da je Milošević “bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s tadašnjim vodstvom bosanskih Srba”, ali u tom slučaju Kwon je izdvojio svoje mišljenje, smatrajući kako “nije izvan razumne sumnje dokazano da je optuženi Milošević djelovao s namjerom da se Bošnjaci unište, u cjelini ili dijelom, kao etnička i vjerska grupa”.

O-Gon Kwon je u slučaju “Karadžić” 2012. godine također nametnuo stav da u sedam bh. općina (Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik) nije počinjen genocid. Nakon žalbe Tužilaštva, takva odluka je poništena.

Sudija Kwon je predsjedavao Sudskim vijećem koje je 2011. godine osudilo na godinu i po dana zatvora Vojislava Šešelja, zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka sa suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Sudija Melville Baird je sudija Trinidada i Tobaga, koji se penzinisao. Član Međunarodnog suda je od 15. decembra 2008. godine. Poznat je kao sudija koji je u Republici Trinidad i Tobago sudio u slučajevima najtežih ubistava, pokušaja ubistava, otmica i sličnih predmeta… Kompletnu biografiju sudije Bairda preuzmite ovdje.

Sudija Howard Morrison rođen je u Velikoj Britaniji 20. jula 1949. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Londonu. Ima veoma bogatu karijeru, a 2001 godine obnašao je i funkciju kraljevskog pravobranioca.

Sudija Međunarodnog suda je od 31. avgusta 2009. Kompletnu biografiju sudije Morrisona preuzmite ovdje.

(22)This post has been seen 955 times.

HAŠKI TRIBUNAL: Ovo su sudije koje će sutra izreći presudu Radovanu Karadžiću

| Slider, Vijesti |
About The Author
-