HISTORIJSKA ODLUKA IZ HAGA: Presuđeno Radovanu Karadžiću

Haški tribunal danas je izrekao najiščekivaniju presudu u svojoj historiji – bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora.

“Genocid, progon kao zločin protiv čovječnosti, istrbljenje, ubistvo, ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca”, su tačke po kojima je Karadžić proglašen krivim te osuđen na 40 godina zatvora.

Predsjednik Sudskog vijeća Haškog tribunala južnokorejski sudija O-Gon Kwon kazao je da je u BiH postojao oružani sukob tokom cijelog perioda koji je vezan za optužnicu.

Čitajći presudu o Srebrenici, Kwon je kazao  da su “neki ljudi su odvedeni i nikada se nisu vratili”. On je dodao da su srpske snage i prije jula 1995.godine u enklavi stvorili “nemoguće uslove za život“.

Nakon preuzimanja vlasti u Srebrenici, kako je rekao Kwon, komandant VRS-a Ratko Mladić na sastancima u hotelu “Fontana” rekao predstavnicima Bošnjaka da mogu izabrati hoće li “preživjeti” i najavio da će vojno sposobni muškarci biti “pregledavani”.

Operacija ubijanja uz naredbu Ratka Mladića. “Optuženi priznaje da je odobrio prvobitni plan da se srebrenička enklava smanji i da se zauzme Srebrenica”, kazao je Kwon.

Pripadnici snaga bosanskih Srba su imali namjeru da unište bosanske muslimane u Srebrenici. “Imali su namjeru da svi vojno sposobni muškarci ubiju”, kazao je Kwon. Prema navodima Vijeća, Radovan Karadžić je 9. jula odobrio zauzimanje Srebrenice, te ga je proglasilo za genocid u Srebrenici.

Karadžić je proglašen krivim  i za krivinčno djelo uzimanja talaca.

On je kazao da optuženi snosi individualni krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistvo i deportaciju i prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti.

Također Vijeće zaključilo da Karadžić snosi odgovornost za ubistvo i protivpravno širenje terora nad civilima u Sarajevu.

Govoreći o napadima na opkoljeno Sarajevo, Kwon je kazao da je namjera jedinica Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) bila da “gađaju civile i koriste prekomjernu vatru”. Vijeće je proglasilo krivim jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa za sve tačke osim za tri, dodao je on.

“Na grad su tokom sukoba pale hiljade granata. Na bolnice, pijace i druga mjesta gdje se okupljalo civilno stanovništvo”, kazao je Kwon.

Kwon je kazao da u odnosu na tačku genocida u opštinama tokom 1992. godine da Vijeće nije moglo da nađe genocidnu namjeru kod optuženog, iako su počinjeni masovni zločini. Iz genocida su izuzete općine Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Karadžić, kao bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s pripadnicima vojske i policije RS, kao i političkim rukovodiocima na lokalnom nivou i vođama srpskih paravojnih i dobrovoljačkih snaga. Uhapšen je 2008. godine, nakon 12 godina provedenih u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a tokom postupka saslušano je preko 500 svjedoka. Pred Haškim tribunalom je optuženo ukupno 161 osoba, a preko 75 su bili pripadnici vojnih, policijskih ili paravojnih jedinica Republike Srpske.

Uz predstavnike udruženja žrtava, izricanju presude prisustvovaće preko 200 novinarskih ekipa iz regije i svijeta, 50 diplomatskih delegacija i 100 istraživača.

 

Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

(26)This post has been seen 797 times.

HISTORIJSKA ODLUKA IZ HAGA: Presuđeno Radovanu Karadžiću

| Slider, Vijesti |
About The Author
-