Holandska policija upozorava: Bande prisiljavaju djecu iz BiH da prose!

Holandska policija je saopštila da bande širom Evrope prisiljavaju 300 djece da dnevno ukradu najmanje 1.000 eura. Otkriveno je da četiri mreže rade u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i BiH, BBC prenosi navode holandske policije.

Šestero djece nestale iz Holandije pronađeno je u užasnim uslovima života u Španiji, a tom prilikom je uhapšen bračni par u četrdesetim godinama. Tužioci kažu da se radi o modernoj vrsti ropstva.

Operacija je počela prije više od godinu dana kada su istražitelji iz Amsterdama primjetili da je grupa djece koja je često korištena za džeparenje pod kontrolom odraslih osoba, kaže se saopštenju holandske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je policija uhapsila par osoba iz istočne Evrope tokom racije u stanu u Barceloni 15. juna, pronašla je bebu i petero djece mlađe od 15 godina. Bračni par se smatra dijelom mreže koja eksploatiše djecu i očekuje se da će biti izručeni Holandiji. Oni se sumnjiče za trgovinu ljudima, koristeći lažne identitete i sklanjanje maloljetne djece od nadležnih organa.

Prema holandskima medijima neka djeca su bila pod nadzorom službe za zaštitu mladih, a raniji izvještaji su govorili o nestanku djece iz azilantskog centra u Ter Apel u sjeveroistočnoj Holandiji.

– Ovih dana tragamo za dokazima koji bi potvrdili da su djeca žrtve trgovine ljudima. Smatran da je ovo vrh ledenog brijega i da ima još djece u Holandiji koja su žrtve ovakve vrste kriminala – rekao je holandski tužilac Warner ten Kate.

Policija vjeruje da djeca dolaze iz siromašnih porodica iz BiH i ostalih zemalja nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

(11)This post has been seen 797 times.

Holandska policija upozorava: Bande prisiljavaju djecu iz BiH da prose!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-