HTJELA JE DA UBIJE SVEKRVU: Onda joj je travar dao savjet i biljku kojom može da je otruje

U Kini je baš davno živjela djevojka Li-Li. Kad je kucnuo određeni čas, udala se i započela život s mužem i njegovom majkom. Međutim, ubrzo je otkrila da se nikako ne slaže s svekrvom. Mnogo su se razlikovale, i snajki se nisu sviđale mnoge svekrvine navike. S druge strane, i svekrva nije ostajala dužna, pa je često vrijeđala i kritizirala svoju novopečenu snahu.

 

Tako su prolazili dani, pa i sedmice. Li-Li i njena svekrva su se stalno svađale. Međutim, ono što je situaciju činilo još težom je stari kineski običaj po kojem se snaha mora pokoravati svekrvi. I tako je i Li-Li morala ispunjavati svaku njenu želju i sluša njene naredbe. Naravno, i jadni je muž je zbog čitave situacije bio veoma tužan i zabrinut.

Kad je posljednja kap prelila čašu, Li-Li je odlučila da nešto poduzme. Otišla je do travara gospodina Huanga, starog poznanika svog oca. Objasnila mu je situaciju i pitala ga da li joj može dati neki otrov kako bi se jednom za sva vremena riješila naporne svekrve, otkrivaju Novi horizonti.

Travar je jedno vrijeme šutio, a potom reče – Li-Li, pomoći ću ti da riješiš svoj problem, ali me moraš poslušati i pridržavati se mojih upute.

Li-Li odgovori: – Naravno, gospodine Huang. Učinit ću sve što mi kažete.

Travar ode u ostavu i kad se vratio natrag, u rukama je nosio paketić s travama. Rekao je:

– Ne možeš na svojoj svekrvi koristiti brzo djelujući otrov, jer bi tada ljudi nešto posumnjali. Stoga, evo ti više biljaka koje će polako truju njezino tijelo. Svaki drugi dan pripremi neko ukusno jelo iu njezinu porciju stavi malo ovog bilja. Kako nitko ne bi posumnjao na tebe kad ona umre, morat se prema njoj ponašati vrlo ljubazno. Nemoj se s njom svađati, poslušaj je u onome što ti kaže, i ophodi se prema njoj kao prema kraljici.

Li-Li se je mnogo obradovala. Zahvalila se Huangu i požurila kući da u djelo provede plan o ubojstvu svekrve.

Prolazile su tjedni i mjeseci, a svaki bi drugi dan Li-Li napravila jedan poseban obrok za svoju svekrvu. Sjećala se savjeta gdina Huanga, pa je kontrolirala jezik, slušala svekrvu i ponašala se prema njoj kao prema vlastitoj majci. Nakon šest mjeseci, stanje u njihovoj kući se drastično promijenilo.

Li-Li se tijekom tog razdoblja uopće nije svađala sa muževom majkom, pa se svekrva činila puno blažom i ljubazniji. Čak je rodbini i prijateljima govorila kako je Li-Li najbolja snajka na svijetu. Polako se među njima dvjema počela rađati prisnost i ljubav.

Jednog je dana Li-Li ponovo otišla kod travara Huanga.

– Dragi gospodine Huang, molim Vas da mi pomognete da izliječim moju svekrvu od otrova koji sam stavljala u hranu. Ona se je promijenila i postala mi tako draga, ne želim umrijeti – rekla je žena.

Travar se je samo nasmiješio i kimnuo:

– Li-Li, nemaš razloga za brigu. Nisam ti ni dao otrov. Bilje koje sam ti dao je ljekovito i samo je pomoglo da se popravi zdravlje tvoje svekrve. Jedini je otrov bio u tvom srcu i ponašanju prema njoj, ali je sad to sve sprala ljubav i ljubaznost koju si joj pružala – kazao je mudri travar koji je spasio time sreću jedne obitelji.

(154)This post has been seen 1355 times.

HTJELA JE DA UBIJE SVEKRVU: Onda joj je travar dao savjet i biljku kojom može da je otruje

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-