I na vašem zatvaraču piše YKK, znate li šta znači?

Ako ste se ikad malo bolje zagledali u patentni zatvarač na svojim trapericama ili popularnim majicama “na cif”, tada ste vjerovatno i primijetili kako na njima najčešće stoji oznaka YKK. No, čemu ona služi i što zapravo znači?

 

Ta su slova skraćenica od Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, najvećeg svjetskog proizvođača patentnih zatvarača.

Tadao Yoshida Kogyo Kabushikikaisha 1934. osnovao firmu Yoshida, koja je danas proizvođač preko 70 posto svih svjetskih patentnih zatvarača. Takva dominacija je nevjerovatna u bilo kojoj sferi posla, ali očito moguća i u svijetu kapitalizma, piše “Express“.

Yoshida ima preko 206 tvornica i 114 firmi u čak 71 svjetskoj državi.

Oni ne samo da proizvode patentne zatvarače, već proizvode mašine koji proizvode zatvarače.

Njihova najveća tvornica u američkoj Georgiji proizvodi preko sedam miliona zatvarača na dan. Iako nisu izumili patente, Japanci su se njima okoristili, a pravi izumitelj je Whitcomb L. Judson 1893. Vlasnik kompanije YKK e navodno velik altruist koji je vrlo pošten prema dobavljačima, a cilj mu je oduvijek bio stvoriti najkvalitetnije patentne zatvarače koji će dugoročno trajati.

Firme koje su kupovale njegove proizvode uvidjele su kvalitetu, pa je malo po malo počeo preuzimati svjetsko tržište. Natpisi na patentnim zatvaračima također proizvodi dugmadi te razne druge kopče. Napravili su čak i vlastiti anime crtić koji su nazvali “Dani ubrzavanja” u kojem dvoje djece i robot koriste zatvarače kako bi zaštitili svoj grad od neprijatelja.

 

Najveća konkurencija im je kineska firma SBS, no japanski YKK navodno nema razloga za strah, jer su nemjerljivo kvalitetniji, iako skuplji. Procjenjuje se kako će tržište patentnih zatvarača vrijediti oko 13,7 milijardi dolara do 2020. godine.

(439)This post has been seen 3387 times.

I na vašem zatvaraču piše YKK, znate li šta znači?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-