I OVE ZIME GUŠIT ĆEMO SE U SMOGU?

Narednih dana očekuje nas zahladnjenje, a vjerovatno i snježne padavine, naglašavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Prema prognozi vremena, očekuju nas temperature i do osam stepeni ispod nule.

 

Hladniji dani

Zabrinjavajuće je što je u Sarajevu jučer zabilježen zrak mnogo zagađeniji nego prethodnih nekoliko dana. Tako je, prema podacima FHMZ-a, na mjernoj stanici na Bjelavama vrijednost zagađujuće materije PM10 bila 241.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais kaže za “Avaz” da je normalna vrijednost čestica PM10 oko 50, tako da je ovih 241 već previsoko iako zima kalendarski još nije počela.

“I ove zime gušit ćemo se u smogu, to je sigurno. Sve što budu dolazili hladniji dani i suho vrijeme, koncentracije zagađenih čestica u zraku bit će veće. Samo trebamo moliti Boga da nam pošalje vjetar ili povećanje temperatura, pa tek onda možemo očekivati čistiji zrak”, rekao je Tais.

Znatan pad

Što se temperatura tiče, već od sutra očekuje se znatan pad.

“Za nedjelju se u Bosni predviđa umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini jutro pretežno oblačno, a u ostatku dana postepeno razvedravanje. U jutarnjim satima kiša je moguća u Hercegovini i u Posavini. Tokom dana ponegdje u Bosni sa slabom rosuljom. U večernjim satima jače naoblačenje sa sjevera, što će u Bosni uvjetovati kišu”, saopšteno je iz FHMZ-a.

U posljednja tri dana došlo je do pogoršanja kvaliteta zraka u Sarajevu za šta Građanski savez (GS) odgovornima smatra Vladu Kantona Sarajevo pozivajući ih da hitno reagiraju i poduzmu mjere za rješenje tog pitanja.

U saopštenju Građanski savez upozorava i da je trenutno u funkciji samo jedna mjerna stanica na Bjelavama koja je u petak i subotu pokazivala da je količina PM10 čestica u zraku na alarmantnom nivou. Također, podsjetili su da su s radom prestale mjerne stanice na Otoci i kod Vijećnice koje su pokazivale značajno veći nivo zagađenosti zraka od onog na Bjelavama.

(35)This post has been seen 1826 times.

I OVE ZIME GUŠIT ĆEMO SE U SMOGU?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-