Ikanović: Bojim se nereda u RS tokom izricanja presude Karadžiću

Edin Ikanović iz Koalicije Prvi mart očekuje da će MUP Republike Srpske tokom izricanja presude Radovanu Karadžiću povećati broj policajaca na ulicama Republike Srpske, kako bi zaustavili eventualne izgrede, a naročito kako si spriječili napade na povratnike Bošnjake i njihovu imovinu, piše agencija Patria.

Presuda prvom predsjedniku Republike Srpske i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću bit će izrečena 24. marta pred Haškim sudom.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšen je 2008. godine, nakon više od decenije provedene u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009., a Tužilaštvo je s izvođenjem dokaza počelo pola godine kasnije i ovaj proces okončalo u maju 2012.

Karadžić, koji se sam brani, svoje svjedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja prošle godine.

U završnoj riječi održanoj u jesen, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom vijeću iznio uvjerenje da će biti oslobođen.

Presudu će donijeti vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird.

– Povratnici očekuju najstrožiju kaznu za Karadžića. Nažalost, srpska strana ne misli tako, i mi se bojimo da bi tokom izricanja presude, ma kakva ona bila u konačnici, nacionalisti i huligani mogli izvesti nerede u nekim gradovima u RS – rekao je Ikanović Patriji. On je pozvao Bošnjake povratnike da na miran i dostojanstven način proprate izricanje presude Karadžiću.

(23)This post has been seen 817 times.

Ikanović: Bojim se nereda u RS tokom izricanja presude Karadžiću

| Bosna i Hercegovina, Slider |
About The Author
-