Inspekcija utvrdila: U Konzumu “Ćevapčići s teletinom”, ali i salmonelom

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u četvrtak je izvijestilo kako je u uzorku mesnog pripravka “Ćevapćići s teletinom”, s rokom upotrebljivosti do 12. novembra ove godine utvrđena prisutnost salmonele.

 

Uzorak je uzet 10. novembra u jednom maloprodajnom objektu Konzuma u Rijeci, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka, javlja Hina.

Analiza je dovršena 16. novembra u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni 10. novembra u količini od ukupno 32,5 kg.

-Upravo je u toku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti salmonele u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonele radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu, navode iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Oglasili su se i iz Konzuma.

-Izvinjavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo ko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu. Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju, navode iz Konzuma.

 

Za sada nema informacija da li se ovaj proizvod našao na Konzumovim policama i u Bosni i Hercegovini.

(63)This post has been seen 1371 times.

Inspekcija utvrdila: U Konzumu “Ćevapčići s teletinom”, ali i salmonelom

| Slider |
About The Author
-