Inspektori na terenu: Kontrolišu se i kažnjavaju ilegalni prevoznici ali i GRAS jer ne poštuje red vožnje

Inspektori saobraćajne i cestovne inspekcije Kantona Sarajevo, osim što raspolažu saznanjima o obavljanju nelegalnog prijevoza putnika kombi vozilima na trasama kojima se odvija javni gradski saobraćaj, kontinuirano vrše kontrole i sankcionisanje tog vida nelegalnog prevoza, uključujući i relacije iz pravca grada prema Buća i Boljakovom Potoku, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

 

– U protekla dva mjeseca, na ove okolnosti, izvršeno je 40 inspekcijskih nadzora, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdat 21 prekršajni nalog u iznosu od 9.000 KM. Donesena su i 22 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prevoza do ispunjenja zakonom propisanih uslova, a jedno vozilo je isključeno iz saobraćaja – kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

 

Prema njenim riječima, s obzirom da je neredovno odvijanje gradskog prevoza uslovilo pojavu ovog vida nelegalnog prijevoza putnika, inspektori su u okviru kontrola, u oblasti javnog linijskog prijevoza putnika, između ostalih, kontrolisali i redovnost obavljanja prevoza na autobuskim linijama Otoka-Buća Potok i Otoka-Boljakov Potok.

 

– Zbog neredovnog održavanja tih linija, shodno članu 33. Zakona o cestovnom prevozu FBiH, inspektori su zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju proslijedili na nadležno postupanje Ministarstvu saobraćaja KS, o čemu još nije donesena konačna odluka – kazala je Brdarić.

 

Istovremeno, dodala je, preduzeću “Gras” je rješenjem postupajućih inspektora naloženo da, do konačne odluke Ministarstva, na navedenim linijama vrši prevoz putnika u skladu sa registrovanim redovima vožnje.

 

– Zbog kršenja Zakona o cestovnom prevozu FBiH izdati su “Grasu” i prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 2.400 KM – istaknula je Brdarić.

 

Kada je riječ o kombi prevozu putnika, pretežno stranih državljana, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Brdarić je navela kako su Uprava i Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije ostvarili saradnju i sa Graničnom policijom BiH, što bi trebalo rezultirati postizanjem boljih efekata u ovom segmentu inspekcijskog nadzora.

(FENA/em)

(7)This post has been seen 835 times.

Inspektori na terenu: Kontrolišu se i kažnjavaju ilegalni prevoznici ali i GRAS jer ne poštuje red vožnje

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-