Irkinja poslala paket pomoći u ratu u BiH, odgovor stigao nakon 22 godine

Gabrielle Dean iz Sjeverne Irske bila je šokirana kada je primila pismo od Hasije Bešić, 22 godine nakon što je poslala kapute u BiH kojom je bjesnio rat 1994. godine. Gabrielle je poslala paket pomoći, s pismom u kaputu, a više od 20 godina nakon toga stigao je i odgovor.

“Sjećam se da je u to vrijeme bio upućen apel da se prikupi pomoć tokom rata u BiH. Počela sam skupljati sve što sam mogla po svojoj kući i pomagala sam u prikupljanju donacija. U jednom od kaputa stavila sam karticu sa svojim imenom i adresom, te sam se pitala hoće li mi taj neko ko dobije jaknu poslati pismo. Pitala sam se i hoće li uopće ta pomoć stići tamo gdje treba”, rekla je Gabrielle.

Nekoliko mjeseci kasnije, primila je pismo od Hasije, ali na jeziku koji nije razumjela.

“Pitala sam prijatelja Eimeara može li pronaći nekoga u Centru za jezike da mi ga prevede. Trebalo je neko vrijeme, ali uspjeli su. Saznala sam da je Hasija mlada djevojka koja živi u groznim vremenima. Zahvalila mi se na jakni”, kazala je.

Gabrielle joj je ponovno pisali i poslala mali poklon, ali odgovor je došao tek ovog januara.

“U koverti se nalazila kopija pisma koje sam joj ja poslala. Rekla mi je kako je sačuvala to pismo sve ove godine. Ima prelijep rukopis i pisala je engleskom. Objasnila mi da sada živi u Sanskom Mostu koji je udaljen od njenog rodnog mjesta Zenice, gdje je bilo teško tokom rata. Dodala je da je udata i da ima dvoje djece. Zahvalila mi se na pomoći i tome što sam joj poslala paket”, kazala je.

Sada planira produbiti kontakt preko svoje kćerke Julie koja koristi društvene mreže.

“Zadivljena sam time da je pismo koje sam poslala prije 20 godina značilo toliko Hasiji. Čak i kada se tokom rata morala seliti ona ga je ponijela sa sobom. Željela sam samo pokazati koliko znači pomoć koju pošaljemo ljudima. Kada pravimo takve pakete uvijek se nadamo da će doći do ljudi kojima su najpotrebniji”, kazala je Gabrielle.

(17)This post has been seen 811 times.

Irkinja poslala paket pomoći u ratu u BiH, odgovor stigao nakon 22 godine

| Slider, Vijesti |
About The Author
-