ISIS? Al Qaida? Ne, Amerika tvrdi da im je ovo najveća prijetnja

Stručnjaci za sigurnost upozorili su da SAD-u i svijetu prijeti mnogo veća i ozbiljnija opasnost od Al-Kaide i Islamske države. Sigurnosni stručnjaci ugledne američke konzervativne udruge Heritage Foundation, koja već decenijama ima veliki uticati na kreiranje politike u SAD-u, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću prijetnju SAD-u i njegovim saveznicima, piše Business Insider. Iran možda ne predstavlja kratkoročnu prijetnju za unutrašnju sigurnost SAD-a kao terorističke skupine poput ISIS i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum s SAD-om istekne čini Iran značajnom dugoročnom prijetnjom.

Dogovor Obamine administracija s Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično ubrzavati svoj nuklearni program. “Oni su vrlo strpljivi i oni su vrlo strateški,” kaže Michael Pregent, pomoćni suradnik na Institutu Hudson i bivši američki obavještajni časnik u Iraku za Business Insider. “Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne… Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku”, dodaje. Njegov kolega s Washington Instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

“Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sjedinjenim Državama za suprotstavljanje bit će sve manje,” kazao je u januaru Michael Singh, bivši viši direktor u Vijeću za nacionalnu sigurnost. “Međunarodna zajednica označit će Iranove nuklearne aktivnosti i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, njegova vojska će ojačati, a SAD je pristao da se neće miješati u uvođenje dodatnih sankcija te da će suspendovati one najteže”, kazao je Singh.

“Uvođenje novih sankcija moglo bi uništiti dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju UN-ovo Vijeće sigurnosti”, dodaje Pregent. Jačanje Hezzbolaha Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku prijetnju te sponzorira militantske i terorističke grupe poput Hezbollaha.  Ta libanonska militantna šijitska skupina koju Iran financira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade.  “S obzirom na to da je Hezbollah čvrsto povezan s Iranom postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD-u dogodi li se neki konflikt između Irana i SAD-a ili Izraela”, zaključuje Pregent.

(31)This post has been seen 993 times.

ISIS? Al Qaida? Ne, Amerika tvrdi da im je ovo najveća prijetnja

| Slider, Vijesti |
About The Author
-