Ispovijest Brege: Jedva sam izvukao živu glavu zbog crkve

Glazbenik je u dokumentarnom filmu koji je snimljen o njegovom životu iz vremena ‘Bijelog dugmeta’ ispričao i kako će ga njegova ljubav prema moru koštati života.

Goran Bregović je u dokumentarcu otkrio detalje dramatičnog trenutka kada je jedva izvukao živu glavu i to sve zbog svoje velike ljubavi prema moru.

– Otišao sam u Makarsku da kupim lubenicu, a kući sam se vratio sa kupljenom jedrilicom. Sreo sam jednog mladića i pitao ga da li je jedrilica na prodaju. Sve ostalo je povijest… I krenuo sam na jedrenje prema Italiji. Na jednom sam otoku ugledao prekrasnu crkvu. Htio sam je posjetiti, ali je bila bura i odustao sam od te ideje.

Obećao svratiti u crkvu

Međutim, u tom trenutku mi se polomilo kormilo, tako da i danas postoji točka na leđima koja me zaboli kada se sjetim tog trenutka jer sam jedva izvukao živu glavu. Mislim da je sve to jer nisam svratio u crkvu, a rekao sam da hoću – ispričao je Bregović koji se rado prisjeti snimanja posljednje ploče Bijelog dugmeta u stanu njegova oca u Splitu.

Od oca i majke, koji su se razveli, kazao je Brega, naslijedio je ‘ukus srednje klase’, zbog čega nikada nije bježao od narodnjaka. Otac mu je bio oficir JNA, a majka mu je bila knjigovođa. Najteži dio života bio mu je kada je majka, s kojom je živio u Sarajevu, oboljela od tuberkuloze. 

– Otac je svakog dana odlazio ispred bolnice, gdje je sjedio i pušio, do trenutka kada je majka umrla – prisjetio se Bregović koji se, unatoč nedaćama, smatra vrlo sretnim čovjekom jer je svoju karijeru imao prilike započetu na najbolji mogući način za 17-godišnjaka – u striptiz klubu.

Tajna ‘Tajne veze’

– Vidio sam tada više golih žena nego svi moji vršnjaci zajedno. Na to se nadovezao niz sretnih okolnosti – rekao je kompozitor koji je zahvalan što je za vrijeme rata mogao raditi u Parizu.

Bregović se ne ustručava otkrivati i ‘tajne’ glazbe i stihova Bijelog dugmeta.

– ‘Ima neka tajna’ veza je pjesma koju sam snimio o Zagrebu. Govori o zatvorskom čuvaru, a ne o velikoj ljubavi kako su svi mislili. Radi se o čovjeku koji je svoj život proveo u zatvoru čuvajući kriminalce, koji su dolazili i odlazili, a samo on je uvijek bio tu – ispričao je glazbenik koji otkriva i kako je uspijevao poštivati rokove za snimanje ploča u svojoj najvećoj rock'n'roll fazi.

– Imao sam uvijek problema s rokovima, Jugoton mi je plaćao da se držim budnim po tjedan dana da završim ploču – objasnio je glazbenik.

(34)This post has been seen 887 times.

Ispovijest Brege: Jedva sam izvukao živu glavu zbog crkve

| Magazin, Slider |
About The Author
-