ISPOVIJEST DJEDA Ležala je u lokvi krvi ispod vozila dok sam je dozivao ”Ajna, Ajna”…

Nakon stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila prekjučer oko 13.30 sati u mjestu Radinovići kod Visokog, u kojoj je život izgubila 11-godišnja Ajna Omanović, pripadnici Policijske stanice Visoko uhapsili su B. J., vozača terenca Mitsubishi. Kako saznajemo, on je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama, nakon čega je predat u nadležnost Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, gdje će se naknadno odlučiti o daljnjim mjerama.

Krivi vlast

Kako je naš list već pisao, djevojčici je prva pomoć ukazana je u Domu zdravlja u Visokom, nakon čega je, zbog teških i po život opasnih povreda, transportirana u Univerzitetski klinički centar Sarajevo, gdje je, nažalost, umrla.

Kuća porodice Omanović: Svi u šoku

Ekipa ”Dnevnog avaza” jučer je posjetila kuću nastradale djevojčice, udaljenu oko 500 metara od mjesta nesreće, gdje su nas zatekli muk i tišina, koje je prekidao plač članova porodice. Majka Enisa nije imala snage da razgovara, pije tablete za smirenje, dok je u vrijeme naše posjete otac Mahir otišao u Sarajevo za preuzme tijelo male Ajne.

 Ajna Omanović: Tragično prekinut dječiji život

Mehmed Omanović, djed Ajne, nekako je smogao snage te je otvorio dušu u krajnje emotivnom i iskrenom razgovoru za ”Dnevni avaz”. Prema njegovim riječima, Ajna je za svoga života oko 30 puta otišla pješke u školu, jer su se svi bojali upravo sigurnosti u saobraćaju, ali i pasa lutalica.

– Molila nas je jučer (prekjučer, op. a.) da ide s drugaricama u školu. Kao da sam nešto predosjećao, krenuo sam vozilom za njom, nadajući se da ću je sustići. Ugledao sam gužvu, mnogo vozila i ljudi… Kada sam prišao, odmah sam znao da je u pitanju Ajna… Prepoznao sam je po jakni… Još je ležala u lokvi krvi. Imala je povrede na glavi. Dozivao sam je ”Ajna, Ajna”… – kroz suze nam je ispričao Mehmed.

Kako kaže, na licu mjesta zatekao je i vozača.

– Pitao sam ga: ”Jesi li ti vozač?” Odgovorio je da jeste i da nije kriv, jer su se djeca pogurala i izašla na cestu. Divljak mi je ubio dijete, moju pahuljicu od 26 kilograma. Mislim da je on, izbjegavajući drugo dvoje djece, skrenuo lijevo i udario Ajnu – plačući nam je kazao Mehmed.

On je nadalje ispričao da su ubrzo Ajnu izvukli ispod Mitsubishija te vozilom komšije odvezli u Dom zdravlja u Visokom.

 Amir Haračić, tetak djevojčice, pokazuje mjesto gdje je nastradala Ajna: I jučer bili vidljivi tragovi krvi 

– Ljekarima svaka čast! Sve su dali od sebe i pripremili je za transport. Primljena je na CUM u Sarajevu. Ljekari su je pokušali reanimirati, ali, nažalost, nije bilo spasa – jecajući govori očajni Mehmed.

Osim ljudske greške, odnosno vozača B. J., on krivi i vlast za ovu tragediju.

– U posljednjih deset godina sedmero ili osmero ljudi izgubilo je glavu na ovom istom putu. Lete po stotinu kilometara na sat, a nigdje ni saobraćajne policije niti ležećih policajaca. Zahtijevat ću da mi se dopusti da na mjestu nesreće postavim mermernu ploču sa slikom Ajne i natpisom: ”Čuvajte djecu od vozača ubica” – rekao je Mehmed.

Amir Haračić i Edin Omanović, tetak i amidžić Ajne, lopatama uklanjali krv

Za vrijeme naše posjete u društvu Mehmeda bili su i Amir Haračić i Edin Omanović, tetak i amidžić Ajne. Oni su zajedno s našom ekipom otišli na lice mjesta, gdje su još bili vidljivi tragovi krvi. Oni su, koristeći lopate, očistili krv koja je još podsjećala na tragediju koja se dogodila dan ranije.

Letio vozilom

– Evo, i sami vidite da je ovdje pješački prijelaz, da je put pregledan, jer je pravac… On je ili letio vozilom ili pričao na mobitel, pa je ovo napravio. Saznao sam da ima mesnicu u Fojnici te da je došao u Visoko da proda kožu – uglas su nam ispričali ogorčeni Haračić i Edin Omanović.

Dženaza i ukop Ajne, iza koje je ostala i sestra Šejma, obavit će se danas u 15.30 sati na mezarju Luke u Radinovićima kod Visokog.

Prazna stolica u školi

I u Osnovnoj školi ”Mula Mustafa Bašeskija”, gdje je Ajna pohađala peti razred, vladala je jučer velika tuga. Na vratima škole smrtovnica Ajne. Njena stolica prazna… Jasmina Uzunalić, direktorica škole, kaže nam je da Ajna bila tiho, predivno dijete, odličan đak…

Jasmina Uzunalić: Nikome se ne ponovilo

– Našu tugu niko ne može razumjeti. Nikom se ne ponovilo! Bili smo u porodici i izrazili saučešće – kaže potresena Uzunalić.

Prekinut će nastavu

Halim Dervišević, pomoćnik direktorice, dodaje da je ovo prvi smrtni slučaj te da bi se svi trebali pozabaviti putem Visoko – Kakanj, koji je mnogo frekventan. Kako saznajemo, u trenutku nesreće s njom su bili drugarica i drug. U znak sjećanja na Ajnu danas će u vrijeme, dok tabut bude prolazio pored škole, učenici prekinuti nastavu i izaći ispred škole da se posljednji put pozdrave sa školskom drugaricom.

 

(14)This post has been seen 1215 times.

ISPOVIJEST DJEDA Ležala je u lokvi krvi ispod vozila dok sam je dozivao ”Ajna, Ajna”…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-