Ispovijest djevojke iz BiH koja je otišla na rad u Slovačku: Ovo je prava istina

Trend odlaska radnika iz BiH nastavio se i u 2018., a više se ne odlazi samo u Njemačku ili Irsku, u posljednje vrijeme počelo se odlaziti i u Slovačku.

 

 

Nezaposlenost, beznađe i višegodišnje čekanje boljeg sutra su ovu ekonomisticu iz RS-a primorali na tromjesečni rad u toj zemlji. U Slovačkoj je radila za plaću od oko 600 €.

Loši uvjeti rada i boravka

 

“Nije lako vidjeti mlade, a ni one koji bi za nekoliko godina trebali u penziju, ali neće moći jer od rata naovamo nisu bili prijavljeni. Svega sam se naslušala jer smo vrijeme nakon posla provodili zajedno. Ipak, sve se priče na kraju završavaju isto – ljudi samo žele doći do novca kako bi preživjeli i prehranili porodicu. Nije ljudima lako, a njihovu su muku neki spremni i iskoristiti, obećaju svašta, a na kraju ne ispune ništa”, kazala je.

 

Ova djevojka je “dobro” prošla jer su poštovani uvjeti na koje je pristala kad je došla, no mnogi nisu bili te sreće. Nemali je broj onih koji su otišli u Njemačku i tamo bili prevareni. Dio njih svoja iskustva podijelio je i na društvenim mrežama kako bi upozorio druge da ne nasjednu kao oni. Većinom je riječ o ljudima koji su radili “na crno”, za svoj rad nisu dobili novac, a poslodavci, uglavnom oni iz zemalja regije, čak su im i prijetili fizički ako budu inzistirali na plati.

 

Njemački sindikat radnika, osim na minimalnu plaću, upozorava i da im poslodavac mora platiti obavljeni rad i ako nemaju radne dokumente i ugovor o radu te da posrednici nerijetko od radnika koje odvode u Njemačku traže novac za razne takse, što ne smiju raditi. Ipak, prevara je bilo i bit će, zato – oprez.

Izvor: Večernji list BiH

(399)This post has been seen 726 times.

Ispovijest djevojke iz BiH koja je otišla na rad u Slovačku: Ovo je prava istina

| Slider, Život i stil |
About The Author
-