ISPOVIJEST SANJE PETROVIĆ ČIJA DJECA SU SE UTOPILA NA SREBRNOM JEZERU: Grlim sanduke umjesto…

– Plaćala sam osiguranje za putovanje moje djece i boravak na svim ekskurzijama i izletima. I kako su ih osigurali, kako su ih čuvali? Nikako. Nisu ih sačuvali, djecu su mi vratili u mrtvačkim sanducima. I taj vlasnik pedalina, za 500 dinara im je dao da odu u smrt. Zar životi moje djece vrijede toliko? – ovim riječima započinje priču Sanja Petrović, majka braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrović, učenika osmog i sedmog razreda OŠ “Karađorđe” u Rači, koji su se u nedjelju utopili u Srebrnom jezeru, kada su sa pedaline upali u vodu.

Tijela dječaka su jučer dovezena u porodičnu kuću u selu Trska kod Rače. Okupili su se rodbina, komšije, prijatelji. Miješali su se leleci s jednog kraja svorišta i jezivi muk na drugoj strani domaćinstava. U Sanji, majci nesrećnih dječaka, utrnulost od bola nadvladali su ogorčenost i bujica pitanja, pišu beogradski mediji.

– Zašto direktor škole, koji je djecu poveo fudbalsku utakmicu i jezero, nije pazio na njih. Ko je maloljetnicima smeo da iznajmi pedaline bez nadzora starijih, bez pojaseva za spasavanje, i to van kupalačke sezone, kada nema spasilaca na plaži?! Saznali smo da jedan od vlasnika tih pedalina nije htio da pusti djecu, a drugi im je dozvolio. Iznajmio im je pedaline za 250 dinara. Djeca su uzela dvije. Pa zar je moguće da dva mlada života koštaju 500 dinara – traži neutješna majka odgovore.

Iz nje nastavlja da izlazi bijes dok čvrsto grli treće dijete, kćerku Saru (13), Nikolinu bliznakinju.

– Mnogi su došli da nam izjave saučešće, ali direktor i trener, koji su izgubili moju djecu, nisu došli. Zašto? Pa bar da su telegram saučešća poslali. Ni to nisu učinili, gdje im je ljudskost – kivna je Sanja.

Sa direktorom škole Zoranom Jovanovićem fudbalsku ekipu OŠ “Karađorđe” u Veliko Gradište, na utakmicu pionirske lige Zapadne regije Dunav, vodio je i trener – Marko Glišić.

– Kada je vidio šta se desilo, trener je skočio u vodu i zaplivao prema djeci na suprotnoj strani jezera. Nažalost, nije stigao na vrijeme. Stefan i Nikola su već potonuli – kaže jedan od rođaka.

Bračni par Dragan (64) i Milanka Stanković (63), kao i direktor škole OŠ “Karađorđe” Zoran Jovanović, i trener fudbalskog kluba Marko Glišić, uhapšeni su nakon stradanja braće Stefana i Nikole Petrovića na Srebrnom jezeru.

– Bračni par je iznajmio dječacima pedaline bez sigurnosnih pojaseva. Nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Velikom Gradištu određeno im je zadržavanje – naveo je izvor iz istrage. Oni se sumnjiče da su počinili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti. Vlasnici pedalina ni ranije nisu postupali u skladu sa propisima.

– Opština je poslala dopis po kome nisu smjeli da iznajmljuju pedaline djeci bez roditelja. Takođe, nije ih smjelo biti više od četvoro na pedalini – kaže sagovornik.

(398)This post has been seen 10851 times.

ISPOVIJEST SANJE PETROVIĆ ČIJA DJECA SU SE UTOPILA NA SREBRNOM JEZERU: Grlim sanduke umjesto…

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-