ISTRAŽILI! ŽENE, OPREZ: Sarajevo vrvi od lažnih agenata, koji vas mame u stan i traže da se presvlačite pred njima!

Žene, oprez! Sarajevo vrvi od lažnih agenata, koji nemaju strah pred zakonom i koji vas navlače na to da dođete kod njih u stan provokativno obučene i u halterima, kako bi vas slikali povodom ovog ili onog poslovnog angažmana.

Naša novinarka direktno istražila i donosi vam priču!

Piše: Sanela Dizdarević

Namamljuju vas atraktivnim ponudama i pričom, ali tako da dođete na njihovu adresu provokativno obučene i u halterima, u svjetlu ovog ili onog poslovnog angažmana – u mom slučaju da budem zaštitno lice kompanije ‘Bar-kod’ sa sjedištem u Podgorici a koja djeluje i na relaciji BiH – Hrvatska (Split). Kao novinarka, upustila sam se u ovaj pregovor, između ostalih ponuda ‘agenata’ na koje nisam odgovorila, kako bih istražila priču sa lažnim agentima što haraju Sarajevom.

Vjerujte da ovi agenti, iz nekog razloga, ne prežu pred ni pred moralom, ni pred zakonom, niti imaju strah od novinara!

Više puta sam dobila poslovnu ponudu od strane nekog ko sebe naziva ‘agentom’ ili ‘menadžerom’ firme za promociju i distribuciju određenih artikala i usluga. Nedavno sam se namjerno upustila u ovakve pregovore, kako bih istražila priču o, činilo mi se, lažnim agentima, koji imaju samo jedan cilj: primamiti vas u svoj stan.

Saša Bošković mi se obratio putem Facebook-a, govoreći kako bih, zbog svog atraktivnog izgleda, bila idealan model za promociju tobacco artikala, koje distribuira njegova kompanija, te smo se povodom toga čuli u više navrata putem mobitela. Ono što je generalni nacrt u svemu tome jeste da ja dođem na njegovu kućnu adresu, lijepo sređena i provokativno obučena (u suknjici i čarapama s halterima), kako bi me on fotografisao, te fotografije poslao nadležnim licima u Split, nakon čega će nadležni odlučiti jesam li izgledom kompetentna za to da kompanija sa mnom uradi tobacco reklamu za televiziju.

Ovaj dio posla sa fotografisanjem nije potkrijepljen nijednim pravnim dokazom o valjanosti angažmana i, po riječima mladog gospodina, oni se ne mogu nabaviti sve dok on lično ne uzme moje fotografije u svome stanu i ne pošalje ih nadležnima. Dakle, kompanija sa strankama ugovara ekskluzivno putem riječi i prethodno neće predočiti nijedan dokaz o valjanosti budućeg obavljanja poslova, naročito ovakvih u kojima se personalne fotografije mogu zloupotrijebiti.

Rekao mi je, također, da ponesem sa sobom u torbi još jedan autfit i razne čarape, od samostojećih do onih koje su s dezenima i namijenjene za haltere, te da ću se kod njega u stanu presvlačiti, kako bi se osigurala raznovrsnost fotografija!

Dakle, plan je da dođem na nepoznatu adresu, gdje bih se presvlačila i gdje bi me nepoznati čovjek slikao u halterima, dok prethodno ne postoji nikakva dokumentacija/ trag o saradnji ovog čovjeka i date kompanije, koju može preda mnom očitovati. Mladi gospodin nema validnu papirologiju i striktno traži da mu vjerujem, jer on je ‘kazao’ da mu mogu vjerovati, u suprotnom, firma će mu dati otkaz kao neozbiljnom djelatniku.

A, kakva se to ozbiljna firma krije od stranke i ne dozvoljava pristup svom legitimitetu prije obavljanja posla sa datom? Firma koja je ozbiljna i profesionalna ne angažuje svoje uposlenike na ovakav način da djeluje putem riječi bez ijednog pravnog dokaza o valjanosti angažmana.

Rekla sam mu:

Slikaj svoj ugovor s firmom o poslu kojeg obavljaš za nju i pošalji mi ovdje, možeš li makar to? Predoči mi dokaz o tome da postoji to o čemu govoriš, jer posao se ne može završavati po principu ‘rekao’, stranka u suprotnom može naići na svašta, kao i zloupotrebu, u ovom slučaju, ličnih fotografija. Pribavi dokaz, bilo kakav, da se ovdje radi o poslu o kojem pričaš i doći ću. Oni su dužni da tebe, kao uposlenika, opskrbe mogućnošću da djeluješ s ugovorom o obavljanju posla.

U nastavku, on nema kod sebe ugovor o radu između sebe i te firme, ne mogu ga faksirati iz Splita, a ako ja ne dođem 11. maja, on više neće moći hraniti svoju obitelj i on će morati kupiti stvari sa svog radnog mjesta.

Screen agent

Screen agent1

Radi se o manipulatorima u odnosu na slabiji spol, poturačima spletki s ciljem da vas namame u svoj stan. Plaču i glume kako su završili na hitnoj pomoći zbog vašeg negodovanja, jer vi ne želite raditi posao s anonimusom (bez osnovnog papira o radu), pred kojim ste dužni isprobavati čarape, i to u njegovom stanu!

Obratila sam se i navedenoj kompaniji, raspitujući se je li za njih radi mladi gospodin po imenu (tom i tom) i je li on posjeduje ikakav legitimitet, ili ugovor o radu ili djelu, po pitanju obnašanja poslova fotografisanja žena i ugovaranja snimanja reklama za firmu na relaciji BiH – Hrvatska (Split)?

Sve će vam biti jasno iz odgovora ove ozbiljne kompanije s dugogodišnjom reputacijom, na koju se pozivaju lažni agenti:

Screenshot_12

Drage dame, ukoliko se želite baviti foto modelingom, nemojte pristajati na ponude, odnosno, nemojte dozvoliti da vas neko angažuje, bez prethodnog dokaza o valjanosti budućeg poslovanja, to jeste, ugovora o obavljanju poslova, te razgovora s odgovornim licem unutar kompanije. Naići ćete na svašta, a zloupotreba ličnih fotografija je najmanja posljedica koju ćete snositi.

Lažni agenti očigledno ne prežu ni pred moralom, ni pred zakonom, a ni pred novinarima koji će ih raskrinkati… Posjetite Fb profil Saše Boškovića: Saša Bošković

(13)This post has been seen 905 times.

ISTRAŽILI! ŽENE, OPREZ: Sarajevo vrvi od lažnih agenata, koji vas mame u stan i traže da se presvlačite pred njima!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-