Izetbegović: Dodik gura zemlju u haos, ne može biti mirnog razlaza BiH, ali može sukoba

Milorad Dodik najavom o održavanju referenduma u RS izaziva haos u Bosni i Hercegovini, koji prijeti miru, izjavio je u Sarajevo predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On je nakon Kolegija SDA kazao kako smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan.

-Ovo je prvi ozbiljan i organizovan pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom ‘Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost’ u kojoj se Skupština RS poziva da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS.

Referendum zakazan za 25. septembar ove godine, Izetbegović je nazvao “probnim balonom za referendum o otcjepljenju RS-a u BiH”.

-U BiH ne može doći do mirnog razlaza, neka se niko time ne zamajava. U BiH ne može doći ni do kakvog razlaza, ali može doći do konflikata i sukoba. Nijedna stopa ove zemlje neće biti ništa do Bosne i Hercegovine, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH i to se planira učiniti 25. septembra ove godine.

-A rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine. Političke snage predvođene Dodikom to rade već godinama vrlo aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni učiniti i poduzeti ohrabruju snage destrukcije, izjavio je danas Izetbegović.

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

-Te sile treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah. Pozivam i OHR da poduzmu radnje da zaštite Ustav, kazao je Izetbegović, te dodao:

– Pozivamo i Ustavni sud da reaguje i da poništi odluku Suda RS-a. Pozivamo poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske da, bez obzira na stranačku pripadnost, formiraju zajednički patritoski front koji će zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito djelovanje dijela vlasti u RS i stabilizirati prilike u BiH.

Kolegij SDA je današnjim zaključcima pozvao Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mjere i poništi odluku Narodne skupštine RS “koja je protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH”.

– Također, podsjećamo Ustavni sud da je prošao zakonski rok od šest mjeseci u kom je Skupština RS-a trebala usvojiti izmjene Zakona o praznicima; umjesto toga, niz službenih osoba u institucijama ovog entiteta se upustio u aktivnosti sprečavanja i onemogućavanja izvršenja presude, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH te očekujemo da Ustavni sud BiH obavijesti Tužilaštvo BiH da poduzme zakonom predviđene mjere – rekao je predsjednik SDA.

Upozorio je Tužilaštvo BiH da su dužnosnici u Narodnoj skupštini RS te u nizu drugih institucija tog entiteta poduzeli aktivnosti koje imaju obilježje krivičnog djela opisanog u članu 239. Krivičnog zakona BiH – “odbijali su, sprečavali i na druge načine onemogućavali izvršenje izvršne odluke Ustavnog suda BiH”.

Kolegij SDA je upozorio članove Centralne izborne komisije i općinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima RS-a u svhu organizovanja neustavnog referenduma također predstavljalo krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH.

(10)This post has been seen 883 times.

Izetbegović: Dodik gura zemlju u haos, ne može biti mirnog razlaza BiH, ali može sukoba

| Slider, Vijesti |
About The Author
-