Izetbegović mi je rekao ”Nemojte to selo, tu mi je poginulo 20 momaka”

“Živim kao penzioner i uživam. Imam nacionalnu penziju. Vozim bicikl, a funkcionišem na relaciji Podgorica – Beograd. Čitam i pratim dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni.”

 

Ovako u ekskluzivnom razgovoru za “Blic” Momir Bulatović, prvi predsjednik Crne Gore i nekadašnji savezni premijer Jugoslavije, odgovara na pitanje kako danas živi. U opširnom intervjuu dotakao se i ratnih dešavanja u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Pa ono što je dogovoreno u Dejtonu je bilo na stolu i 1992. u Lisabonu. Pa zašto to nije dogovoreno? U Dejtonu su se samo Amerikanci pitali. Čak i predstavnike međunarodne zajednice su tretirali kao nebitne likove. Ja sam lično pitao: “Zašto ih ne pustite da napišu svoje izvještaje”, a odgovoreno mi je da ako misle da su nešto bitni, neka ih slobodno napišu, rekao je Bulatović te dodao:

 

“Sjećam se da je jednom Radovan Karadžić rekao: “Pa kako da popustimo, meni je tamo poginulo 25.000 mladića?” A ja mu kažem: “Radovane, pa nemoj da ti pogine još 25.000…” Vjerujem da je Milošević bio iskren kada je želio da napravi kompromis oko podjele teritorije u BiH i Hrvatskoj, nije prijetio nikakvim oružjem. I u Hagu je dokazano da odgovornost za paravojne formacije koje su išle iz Srbije ne snosi državni vrh i državno rukovodstvo.

Sjećam se, kada smo crtali mape oko podjele teritorije, nešto smo gledali oko koridora, oko Brčkog. A onda je Izetbegović rekao: ”Nemojte to selo, tu mi je poginulo 20 momaka. Ne mogu da izađem pred ljude čiji su najbliži izginuli braneći to selo i kažem da sada odjednom prelazi u Republiku Srpsku”.

(9974)This post has been seen 44840 times.

Izetbegović mi je rekao ”Nemojte to selo, tu mi je poginulo 20 momaka”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-