Izetbegovićeva izjava uznemirila “srbijanske jastrebove”

Skoro pa kompletna politička scena u Srbiji je na nogama. Ne smiruje se reakcije, nakon jučerašnjeg posjeta Bakira Izetbegovića Novom Pazaru i njegove usporedbe da je to isto kao i posjeta dužnosnika Srbije Banjaluci ili Trebinju. Nije to isto, poručuju iz Srbije, a Izetbegovića optužuju za destabilizaciju regije. SDA danas na optužbe šuti.

Prvi put nakon 26 godina u Novom Pazaru, Izetbegović daje izjavu koja je uzdrmala Srbiju.

“Svjedoci smo toga da često predsjednik Nikolić ili predsjednik Vlade, gospodin Vučić dođu u Trebinje ili Banjaluku. To ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je jedna te ista stvar”, mišljenja je predsjednik SDA.

Ali za Srbiju nije. Salva saopštenja, obraćanja, negodovanja, uglavnom ministara u Vladi Srbije. Tako ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je Izetbegović napravio diplomatski skandal i da Vučić ovo ne bi smio oprostiti.

“Banjaluka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta, nastalog kao posljedica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entitet, niti na bilo koji drugi način može da se izdvoji od bilo kog drugog grada u Srbiji”, kazao je Vulin.

Izetbegoviću nije ostao dužan ni ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović koji je kazao da Izetbegović ne poštuje ustave kako BiH, tako i Srbije.

“Izetbegović je, zapravo, negirao da postoji entitet Republike Srpske u BiH, koji ima svoja prava usklađena, kako sa Ustavom BiH, tako i sa Dejtonskim sporazumom ili je možda svojom izjavom želio da nekim dijelovima Srbije da prava i status koji oni nemaju, ni po Ustavu, ni po međunarodnim zakonima”, istakao je Stefanović.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio da Srbija neće trpjeti uvrede, pogotovo onih koje ih izgovore na njihovom terenu.

A nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo Ambasadi BiH protestnu notu zbog snimka na kojem dvojica maskiranih muškaraca pale srbijanske zastave, oglasio se i sam ministar Ivica Dačić koji smatra da sporni snimak, Izetbegovićeva izjava, ali i ukidanje mjera zabrane ratnog komandantu Srebrenice Naseru Oriću, vode kao destabilizaciji regiona, a za sve su krivi bošnjački zvaničnici.

“A od bošnjačkih zvaničnika danas nema ni traga ni glasa. Nijemi su na sve navedene optužbe. Svi naši pozivi i poruke, ostali su do daljeneg bez odgovora. Ništa drugačije nije ni sa zvaničnicima iz Republike Srpske od kojih smo također zatražili komentar”, izjavio je Dačić.

Situaciju je za N1 kratko prokomentarisao bivši član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

(10)This post has been seen 751 times.

Izetbegovićeva izjava uznemirila “srbijanske jastrebove”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-