Još dva napada na turiste: U centru Sarajeva brutalno pretučen i opljačkan Amerikanac te…

U glavnom gradu BiH stranci i turisti sve češće postaju žrtve napada i razbojništava, a samo u posljednja dva dana su u centru, na Ferhadiji i u ulici Maršala Tita fizički napadnuti i opljačkani Norvežanin te jedan Amerikanac koji je zadobio povrede zbog kojih je intervenirala Hitna pomoć.

Policijski službenici I PU jučer u 15.30 sati lišili su slobode O.Đ., rođen 1983. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “razbojništvo”. On je 18. aprila 2016. oko 22.20 sati u ulici Trg Alije Izetbegovića, općina Stari Grad Sarajevo, počinio navedeno krivično djelo na štetu W.J.B. iz Sjedinjenih Američkih Država.

O ovome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a O.Đ. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, saopćila je FENA.

Prema riječima očevidaca, kako saznaje DEPO Portal, državljanin SAD-a je napadnut u samom centru grada, na Trgu Alije Izetbegovića odnosno u parku pored ‘Svjetlosti’ nakon što se vraćao s večere. Tad ga je zaskočila nepoznata osoba i uz više udaraca u predjelu glave, otuđila lične stvari, te pobjegla. Amerikanca je uz vidne povrede glave i lica, pronašlo dvoje prolaznika koji su pozvali policiju i hitnu pomoć.

Iznenađujuća je činjenica da ljudi koji su u blizini igrali šah, kao i mnogi drugi prolaznici glavne sarajevske ulice nisu bili naročito uzbuđeni oko ovog napada, a policija je došla tek nakon nekih 20-ak minuta od pronalaska pomenutog W.J.B.

Također, osoba inicijala R.K.E. iz Norveške, kako je javila FENA,  jučer u 10.30 sati pristupila je u službene prostorije Prve policijske uprave u Sarajevu i prijavila da je 18. aprila 2016. oko 22.50 sati u ulici Maršala Tita, općina Centar Sarajevo, nepoznata osoba nad njom izvršila krivično djelo “razbojništvo”. Tom prilikom nepoznata osoba je uz upotrebu fizičke snage od R.K.E. otuđila foto- aparat, a zatim se udaljila.

U ovom slučaju, nekom srećom, nije bilo premlaćivanja, a ne treba zaboraviti ni da je u posljednje vrijeme zabilježeno nekoliko napada na strance i turiste, goste grada na Miljacki. Dva takva slučaja zabilježena su i na planini Trebević, popularnom izletištu nadomak grada.

Pitamo kakvu sliku odašiljemo u svijet i da li će u budućnosti u turističkim vodičima i informacijama o gradu Sarajevu stajati i to da je ovo grad visokog rizika po sigurnost građana i gostiju, te da se ovakvi incidenti dešavaju u samom centru grada, a ponekad i usred bijela dana.

(19)This post has been seen 841 times.

Još dva napada na turiste: U centru Sarajeva brutalno pretučen i opljačkan Amerikanac te…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-