“Još neću reći da su Mutapi platili Seferoviću da prizna ubistvo, ali grad nije poludio da povjeruje u ovu priču”

Jučer su zbog ubistva Dženana Memića uhapšeni Ljubo Seferović, njegova supruga Vasvija Sejdović i otac Bekrija Seferović. Istog dana, Ljubo i Vasvija su priznali da su 08. februara u Velikoj aleji na Ilidži zelenim kombijem udarili Dženana Memića i Alisu Mutap.

“Moj branjenik je priznao izvršenje krivičnog djela, pokazao je kajanje. On je sa ženom i djecom išao kombijem, rekao je da je skupljao sekundarne sirovine od kojih živi. Do sada nikad nije osuđivan, zašto mu ne bih vjerovao? Dok je vozio kombi udario je njih dvoje, prepao se i pobjegao. Sve se uklapa u ono što je rekla Alisa Mutap na početku, što su potvrdili i policajci koji su je našli. U prijedlogu za određivanje pritvora stoji da je Alisa policajcima rekla:’ Udario nas je kombi”. Iza te izjave stoje dva policajca”, kazao nam je Omar Mehmedbašić, advokat Ljube Seferovića i Vasvije Sejdović. 

Da su Seferović i njegova supruga odgovorni za ubistvo ne vjeruje ni porodica Memić, ni njihov advokat Ifet Feraget.

“Ja još neću zvanično izjaviti da je porodica Mutap platila ovim ljudima da priznaju krivicu, ali vidi se po komentarima da grad nije poludio da povjeruje u ovu priču. Svi kažu da ovo nije istina. Ovo ni izbliza nije riješeno. Četiri mjeseca agonije i da se sve ovako završi. Oni sad kažu da su od prvog dana znali da su to uradili ovi ljudi. Nevjerovatno je gdje su se ti ljudi skrivali četiri mjeseca. Vidite i kako su obučeni Romi, nova trenerka, nova jakna, isto kao da su čekali da dođu po njih. I to mi nešto govori. Ja poznajem te ljude, znam kako su svaki dan obučeni”, rekao je Muriz Memić za Source.ba.

“Malo je vjerovatno da se stvar odigrala na onaj način kako to prezentira Kantonalno tužilaštvo KS. Ne moramo negirati da je to bio kombi, da su ga eventualno vozili Romi i da su možda sudjelovali u svemu tome, ali to otvara čitav niz pitanja na koja moramo dati odgovor. Postavlja se pitanje motiva. Ja još nisam čuo da su Romi na tako svirep način nekog ubili. Dešava se da nekom ukradu mobitel, da nekog izbodu nožem, ali ovako nešto ne”, ističe Ifet Feraget. 

Advokat tvrdi da nije imao priliku da prisustvuje ročištu za određivanje pritvora, što baca dodatnu sumnju na cijelu priču.

“Po zakonu su imali vremena danas do 13 sati da održe ročište. Ja sam sinoć u 18 sati poslao faks da želim prisustvovati ročištu, a jutros sam dobio odgovor da je isto održano sinoć u 20 sati, a da me niko nije obavijestio jer niko nije bio u kancelariji kad je stigao moj faks. Niko oca nije obavijestio o svemu što se dešavalo”, tvrdi Feraget.

Muriz Memić ističe da je njegovoj porodici teško, ali da nikada neće odustati jer njihov sin zaslužuje pravdu.

“Borba tek počinje. Meni ovo sve djeluje nevjerovatno. Niko iz MUP KS niti iz Kantonalnog tužilaštva me još nije kontaktirao i dao mi službenu informaciju. Sve je ishitreno urađeno, vjerovatno i to nešto govori. Sva ta priča se ne uklapa. Prvo se vodilo kao saobraćajna nesreća pa je preinačeno u ubistvo. Sad opet saobraćajna nesreća, ta priča ne prolazi. Svima nam je teško, žena mi je klonula, ne može da vjeruje. Ovo mora ići do kraja”, kaže Memić. 

Porodica Alise Mutap od ubistva Dženana Memića samo se jednom obratila javnosti putem saopštenja u kojem su tvrdili da je i njihova kćerka pretučena, te da je Dženan kobne večeri imao pištolj.

“Ispočetka sam imao kontakt s porodicom Mutap, ali kako smo počeli saznavati neke stvari kontakt je prestao. Ako sam koga uvrijedio, ja ću se izviniti, ali vidjet ćemo. Sad mi kontakt uopšte ne treba jer se nismo ni prije poznavali. Njih su obavijestili da je bilo hapšenje, a mene niko nije. Oni ne izlaze u javnost jer su na početku sami sebe demantovali. Prvo su rekli da im je kćerka povrijeđena u saobraćajnoj nesreći, a onda da je pretučena, zato se vjerovatno i ne oglašavaju”, zaključuje Muriz. 

Zbog povrede glave, Dženan je bio u komi, a sedam dana kasnije je preminuo. I ljekar i sudski vještak su potvrdili da kobnu povredu nije mogao dobiti usljed udarca vozilom, nego da je udaren tupim predmetom.

Ljubo Seferović i Vasvija Sejdović su priznali da su nakon nesreće popravili kombi, prodali ga i pobjegli iz Sarajeva. Kao potencijalni krivci identifikovani su još u aprilu, a uhvaćeni su u Banja Luci, rečeno je na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora.

“Iz dokaza koji su dostavljeni uz prijedlog za određivanje pritvora i to zapisnika o uviđaju proizilazi da su na mjestu nesreće pronađeni tragovi odnosno komadi stakla i plastike te uzorci krvi. Vještačenjem je utvrđeno da staklo i plastika pripadaju vozilu VW Transporter Ta4 čije je kretanje zabilježeno na nadzornim kamerama u vrijeme nesreće na pomenutom lokalitetu. Istražnim radnjama utvrđeno je da je takav automobil u to vrijeme posjedovao Seferović”, kazala je tužiteljica Amina Ruždić, prenosi Faktor. 

Prema riječima tužiteljice, Seferović i Sejdović su Dženana i Alisu udarili kombijem, a zatim su ih izudarali palicom po glavi, nakon čega su pobjegli s lica mjesta. Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenih, tražio je da se Ljubo i Vasvija puste na slobodu tvrdeći da je prijedlog za određivanje pritvora rađen pod pritiskom. On tvrdi da se Seferović sageo da dohvati CD i da je slučajno udario Dženana i Alisu, te da nije priznao da ih je izudarao palicom. Isto je na ročištu potvrdio i osumnjičeni Seferović. Ljubi Seferoviću, Vasviji Sejdović i Bekriji Seferoviću je određen jednomjesečni pritvor.

(19)This post has been seen 823 times.

“Još neću reći da su Mutapi platili Seferoviću da prizna ubistvo, ali grad nije poludio da povjeruje u ovu priču”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-