JU “Studentski centar Nedžarići” u dubiozi od 6 miliona KM, direktor odbija dati izjavu

“Poštovani studenti, kolege, sustanari. Sigurno se ovih dana pitate zašto je grijanje u domu slabo, zašto su higijenski uslovi slabi, zašto je sveukupno stanje u studentskim domovima onakvo kakvo jeste? Razlozi za ovakvo stanje leže u činjenicama koje ćemo vam prezentovati u nastavku teksta.” Ovako je počinjao tekst letka koji je prije četiri godine, dakle 2012. grupa studenata zalijepila na vrata “JU studentskog centra” u Sarajevu. Njegov sadržaj je bio vrlo optužujući prema direktoru centra Emiru Kadriću. U letku je objavljeno da JU “Studentski centar” Sarajevo od 31.12.2001. do 31.12.2011. godine posluje sa gubicima od 2 834 900 KM. U periodu od 2002. do 2012. godine uprkos navedenim gubicima u poslovanju primljeno je oko 140 novih uposlenika i to bez sagalasnosti Upravnog odbora JU “Studentskog centra” Sarajevo, kantona Sarajevo kao osnivača ove ustanove i poštivanja sistematizacije pri zapošljavanju. Evo tačaka koje su, tada, optuživale Kadrića:

“- Od marta mjeseca 2012. godine primljeno je još desetak  radnika (među kojima kćerka Emira Kadrića na mjesto pomoćnika upravnika na neodređeno vrijeme, zet Emira Kadrića na određeno vrijeme u službu ugostiteljstva, zatim brat od bivšeg premijera KS Mehmedića).
-Uposlenicima se duguju tri neisplaćene bruto plate u iznosu od 880 000 KM, zadnja ispalćena plata je bila za juni i juli ove godine. Obaveze prema zavodu PIO/MIO se ne izmiruju redovno tako da su 31.12.2011. godine iznosile oko 1,3 miliona KM
-Ukupni podignuti kredit u periodu od 26.5.2011. godine do 01.11.2012. godine iznose 1,9 miliona KM ( 19.01.2011. godine podignut je kredit od 100 000 KM kod Reiffeisen banke, 26.5.2011. godine podignut je kredit kod “Moja banka”, u iznosu od 450 000 KM, zatim 07.03.2012. godine podignut je kod Sparkasse banke u iznosu od 200 000 KM, ponovo je podignut kredit 19.01.2012 kod Reiffeisen banke u iznosu od 250 000 KM i posljednji kredit od 01.11.2012. godine kod Vakufske banke u iznosu od 900 000KM,  uz napomenu da su svi ovi krediti podignuti bez znanja znanja i saglasnosti upravnog odbora JU “Studentski centar” Sarajevo i kantona Sarajevo kao osnivača.
-Obaveze prema dobavljačima iznose preko 1, 2 miliona KM, a posebno se to odnosi na energente ( struja, voda, plin)
-Za deset godina kapital je umanjen za 4,2 miliona KM
-Ukupne obaveze samo za 2012. godinu iznosi 5,5 miliona KM”

Uprkos ovom javnom upozorenju, Emir Kadrić ostaje na svojoj funkciji, a dugovanja nastavljaju da se gomilaju. I ne samo to. Tek 20. 04. tekuće godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo započinje sa istragom protiv aktuelnog direktora i to poslije višegodišnjeg pisanja medija koje nije urodilo nikakvim plodom. Sve dok poslanik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo, Mario Vukasović nije odlučio pokrenuti inicijativu o ispitivanju Kadrićevog djelovanja. Zastupnik Vukasović je to učinio na temelju prijave studenta čije su ime i prezime oznati redakciji. Evo šta je njen sadržaj:

“Pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću konstatujem da su studenti protekli niz godina obmanjivani da će uskoro studnetski centar Sarajevo postati bogatiji za sportske plohe i to: Fudbalski teren sa umjetnom travnatom podlogom, Fiskulturna basket dvorana i Tenski tereni. Od svega navedenog realizovana je izgradnja teniskog terena koja isključivo služi za potrebe Kadrić Zlatana, inače sina generalnog direktora Emira Kadrića. Izostanak implementacije, fiskulturne basket sale i fudbalskih terena direktor je pravdao nedostatkom potrebnih građensko-urbanističkih dozvola što implicitno znači da je i za izgradnju teniskih terena bilo potrebno pribaviti građevisko-urbanističku dokumentaciju.”, piše ovaj student i opisuje način na koji se preko Studetnskog centra izvlačio novac:

“Vidjeli smo da se putem istog isplaćuju naknade za rad, osobama angažovanih na doradi učinaka dijela zaposlenika. Svrishodno, zar ne? Dakako. Međutim, putem ove poslovne jedinice za privremeno i povremeno zapošljavanje studenata i omladine vrši se niz financijskih malverzacija. Naime, određenim studentima čija ću imena u daljnem tekstu taksativno nabrojati , isplaćivane su određene sume novca. Jedan dio tog iznosa ca 8% studenti zadržavaju za sebe, a ostatk predaju ostalim uposlenicima i saradnicima Studentskog centra pri čemu im se napomene da ukoliko ih neko pita da li su bili angažovani na tom poslu moraju dati povrdan odgovor. Iste studente treba pitati šta su tačno radili jer oni sami ne znaju šta piše u opisu poslova na studentskom nalogu jer isti nisu vidjeli.  Naime, studenti za koje pouzdno znam da su predavali novac sadašnjem predsjedniku , Udruženje studenata studentskog centra  Sarajevo, gospodinu Mustafi Ljajiću su:  Fehim Merdanović, Mufid Turbić ( stanari SN Bjelave) . Dalju sudbinu tokova istog novca ne znam. Ono što pouzdano znam da jeste da im se po jednom nalogu isplaćivalo 750KM od čega su 50 zadržavali za sebe, a ostatak prdavali Ljajić Mustafi. Na dalje, studentima iz SN Nedžarići i to: Ožegović Kenanu, Rekić Dalili isplaćivani su iznosi u vidu naknada za ispomoć u poslovima kuhinje ( ukoliko potvdno odgovore da su radili ove poslove treba ih pitati da li posjeduju sanitarnu knjižicu koja je obavezna pri ulasku u radne prostorije kuhinje). Novac su prdavali Mirvić Kemalu koji je inaće šef restorana sd Nedžarići te Ožegović Refiku, prvom direktorovom saradniku koji je inače bliski srodnik sa navedenim Ožegovićem. Najčešći isplaćivani iznosi su bili po jednom nalogu 550 konvertibilnih maraka i 609 (šest stotina i devet) konvertibilnih maraka . I ovi studenti 50KM su zadržali za sebe, a ostatak predavali pretpostavljenim.”

Šta god da se u Studentskom centru radilo, očigledno je da poslovne knjige za 2015., čiji sadržaj objavljujemo u cjelosti (KLIK ZA DOWNLOAD) ukazuju na ogromne gubitke, više od 6 miliona KM. Ekonomski stručnjak kojeg je angažovao Novi.ba, je pregledavši sadržaj, dao sljedeći zaključak:

“Konstantno se posluje negativno. U 2015 neto gubitak 278 hiljada KM a u 2014 je bio 626 hiljada KM a godinu prije 1.2 miliona KM. Šta firma radi na rješavanju tog problema i konsolidaciji poslovanja? Troškovi plata rastu kao i broj zaposlenih. Koji su razlozi za to obzirom na nerentabilno poslovanje? Troškovi zaposlenih u zadnje 3 god povećani za cca 200 000 KM i sad su 4.5 mil KM. U zadnje dvije godine investirano je u gradju objekata koji su uvećani sa 5.4 mil na 7.5 mil KM. Na šta se odnosi i zašto se investiralo. Kad ce donijeti vece efekte, jer prihodi su rasli nedovoljno tj i dalje se posluje negativno u vanbilansnoj aktivi 6.3 milionaKM. Kapital je umanjen u 2015, zasto? Pad je veći od negativnog rezultata obaveze prema dobavljačima (2.1 milionKM) a materijalni troškovi 2-3 mil KM. Prevelike su ove obaveze i na sta se odnose. Obaveze po osnovu plata iznose 5.5 mil KM što je previsoko, te je nejasno na koji period se odnose.”

Kako nam je prenio još jedan od studenata koji su učestvovali u radu Upravnog odboru Udruženja studenata Studentskog centra, a čiji je identitet također poznat redakciji, posebnu pažnju treba posvetiti činjenici  “da se u upravnom odboru nalazi 17 članova, od koji se velika većina ne pita mnogo, već postoji predsjedništvo koje se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika, koji imaju direktan kontakt sa direktorom i ostalim uposlenicima, a oni su uglavnom štićenici firme i samog direktora, te su zbog toga nagrađeni mnogim beneficijama, a osim besplatnog stanovanja i ljetnih komisija imaju i platu koja ukupno iznosi 500KM.  Tako da udruženje samo na osnovu lične financijske koristi članova upravnog odbora godisnje kosta firmu oko 30 000 KM.  Dok je budžet udruženja za organizaciju izleta i sportskih igara oko 10 000 KM.”

Zastupnik Mario Vukasović koji je nedavno i sam pozvan na saslušanje u Kantonalno tužilaštvo za Novi.ba kaže da se potencijalnim kriminalom u JU Studentski centar bavi već gotovo šest mjeseci.

“Nakon što sam prikupio dovoljno informacija podnijeo sam prijavu Tužilaštvu KS protiv direktora Kadrića kako bi istražili sve navode. Ni slutio nisam koliko nepravilnosti se nalazi u samom radu ove javne ustanove jer gotovo svega čega se uhvatite ispliva neka nepravilnost. Ova javna ustanova je bukvalno privatizovana od strane dosadašnjeg direktora te je nivo nepotizma dosegao ogromne razmjere. Zamislite, ustanova koja je nekada zapošljavala otprilike 100 ljudi, u toku mandata direktora Kadrića taj broj se popeo na gotovo 300 zaposlenih a broj studenata u domovima je u tom periodu smanjen za gotovo četvrtinu. Nepotizam, korupcija, mobing, i sve ostalo što možete da zamislite u najcrnjem scenariju ‘kako uništiti jednu ustanovu’ redovno se sporovodi u studentskim domovima.”, kaže zastupnik Vukasović.

Novi.ba je, u vezi cijelog slučaja kontaktirao i direktora Kadrića kako bi se izjasnio o dokumentima koje naša redakcija ima u posjedu (ponuđeno mu je da pitanja pošaljemo e-mailom), kao i konstantnim optužbama na njegov račun. No, on je od našeg novinara najprije zatražio da mu otkrije ko mu je dao pomenute dokumente da bi uopšte dao izjavu. Nakon što mu je saopšteno da novinari ne otkrivaju svoje izvore, odbio je govoriti za naš portal. Portal Novi. ba, u skladu sa mogućnostima savremenog novinarstva, ipak direktoru Kadriću ostavlja mogućnost da javnosti objasni svoju verziju događaja, koja će naknadno biti uvrštena u ovaj članak.

(16)This post has been seen 897 times.

JU “Studentski centar Nedžarići” u dubiozi od 6 miliona KM, direktor odbija dati izjavu

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-