Kabadahija izbacio mladića sa džume jer mu se nije sviđao njegov izgled (VIDEO)

Islamska zajednica u BiH proteklih mjeseci je vodila intezivnu kampanju na rješavanju problema pojave takozvanih paradžemata. Imami su iskreno pozivali sve muslimane da se ujedine i okupe oko Islamske zajednice.

 

 

Nažalost, islamofobična propaganda je činila sve da unese što više smutnje, a sve s ciljem da se izazovu sukobi među muslimanima.

 

Posljedice takve kampanje se osjete u pojedinim mjestima, naročito u Krajini. Video snimak koji objavljujemo uz ovaj tekst napravljen je u džematu Miostrah kod Cazina. Naime, nakon ezana za početak džume, tj. u vrijeme kada su muslimani klanjali sunete prije početka hutbe, jedan kabadahija ( čovjek sa crvenom košuljom) je na silu izbacio mladića iz susjednog sela jer mu se nije sviđao njegov izgled.

 

Spomenuti kabadahija je mladića proglasio vehabijom i zato mu nije dozvolio da klanja. Mladić je pokazao izuzetnu strpljivost i uljudno je napustio džamiju. Prije toga nije dao nijednog povoda da bude izbačen, ponašao se normalno i veoma pristojno .

 

Nasilničkom ponašanju kabadahije u crvenoj košulji usprotivili su se drugi muslimani, zbog čega je nastao haos. Imam džamije pokušao je da smiri situaciju, međutim nasilnik je ustrajao u svojoj namjeri činjenja nereda.

 

Kasnije je došla policija, uzela izjave od mutevelije, izbačenog mladića i nasilnika. Nakon smirivanja situacija imam je nastavio hutbu kao da se ništa nije desilo. Izbačeni mladić i nekoliko drugih muslimana otišli su u drugu džamiju da klanjaju džumu.

 

Islamska zajednica mora spriječiti ovakvo ponašanje pojedinaca. Ne može se graditi jedinstvo muslimana a istovremeno da se toleriše nasilje i izbacivanje vjernika iz džamije. Takvo stanje je ponižavajuće, možemo samo zamisliti kako se osjeća mladić koji je izbačen iz džamije.

 

Ako nismo u stanju osigurati red i mir ni u džamiji, bratski odnos, onda mi kao narod nemamo šanse za opstanak. Pozivamo Islamsku zajednicu da dokine ovakvu praksu u Miostrahu i u drugim džamijama gdje se ovakve stavri događaju.

 

Izvor: Saff.ba

(32)This post has been seen 981 times.

Kabadahija izbacio mladića sa džume jer mu se nije sviđao njegov izgled (VIDEO)

About The Author
-