KAD USTANEM IZ MRTVIH, SVIJET ĆE SE TRESTI: Rusi oskrnavili Timurov grob i pokrenuli Hitlerovu invaziju?! (FOTO)

Tamerlan je bio jedan od najvećih vojskovođa svih vremena, a pokopan je u svojoj prijestolnici Samarkandu. Zbog kletve, nitko nije smio da mu dira kosti pa je mirovao dok ga sovjetski znanstvenici nisu probudili iz vječnog sna. Ono što je uslijedilo će svima zalediti krv u žilama!

 

Datum: 20. lipnja, 1941. godine. Lokacija: Samarkand, Uzbečka Sovjetska Socijalistička Republika, Sovjetski Savez.

Antropolozi Mihail Mihailovič Gerasimov, Lav Ošanin i V. Zelenkova stoje i žudno promatraju zdanje Emirove grobnice, kako se službeno naziva Tamerlanov mauzolej u kojem je jedan od najvećih osvajača svih vremena sahranjen 1405. godine.

U gradu, među lokalnim stanovništvom, vlada panika zbog najave otvaranja Timurovog (kako je bilo pravo ime Tamerlana, što je samo perzijski naziv koji znači Timur hromi) vječnog počivališta.

Oni ne žele da bilo tko uznemirava duh velikog vladara – nekada gospodara Azije, Bliskog istoka i Anadolije, nasljednika i obnovitelja carstva Džingis-kana – i plaše se njegove reakcije kada ga nevjernici probude.

 

Tamerlanova-prestonica-Samarkand-oko-1872.-godine-slika-ruskog-slikara-Vasilija-Verescagina-670x514_compressed
Tamerlan prijestolnica Samarkand oko 1872. godine, slika ruskog slikara Vasilija Vereščagin. Foto: Wikimedia Commons / picture.art-catalog.ru

 

Stručnom timu dolaze u posjet tri samarkandska starca i muslimanska svećenika da ih obavijeste da postoji kletva koja kaže da će trećeg dana od otvaranja groba srdžba pasti na one koji su se drznuli da to urade. Stručnjaci ih psuju i tjeraju sa lica mjesta.

Sovjetski antropolozi se dakle ne obaziru na njihovo praznovjerje, a NKVD i Crvena armija se staraju da nitko znanstvenike ne omete u njihovom poslu. Kakav Tamerlan, kakvi duhovi, kakva kletva, kakvi bakrači! Ništa ne smije stati na put napretka!

Otvaranje grobnice prolazi mirno i bez incidenata, osim što se čitava prostorija pri podizanju ploče sarkofaga najednom ispunjava miomirisima; kasnije će biti utvrđeno da je to bila posljedica Timurovog balzamovanja, do kojeg je moralo doći jer je umro tijekom pohoda na Kinu, od koje je Samarkand, njegova prijestolnica, daleko.

Ruski znanstvenici se smiju natpisima koje otkrivaju u sarkofagu. “Kada ustanem iz mrtvih, svijet će se tresti!” Ma hajde, Tamerlane, nemoj nam kasti! “Tko god otvori moj grob, pustit će s uzice osvajača strašnijeg od mene!” Hahaha, Tamerlane, mrtav si, ne možeš nam ništa!

Budući da se ništa nije dogodilo i da su svi živi i zdravi, znanstvenici su uvjereni da su dokazali da TAMERLAN kletva najobičnije praznovjerje, kao što su i mislili da jest. Timur kosti se potom prebacuju u Moskvu avionom, kako bi bili ispitani i kako bi se napravila facijalna rekonstrukcija njegove glave, i lica.

Ali onda, na treći dan od otvaranja grobnice, točno onako kako su samarkandski starci rekli da će se dogoditi, srdžba i gnjev se sručuju na Sovjetski Savez.

 

Sultan-Bajazit-u-Timurovom-zatocenistvu-670x410_compressed
Sultan Bajazit u Timurov zatočeništvu. Timur je ostao upamćen kao jedan od najvećih vojskovođa svih vremena, ali i po svojoj brutalnosti i ljubavi prema umjetnosti. Foto: Wikipedia / Stanisław Chlebowski

 

Počinje Operacija Barbarossa. Počinje invazija Hitlerove Njemačke. Vrata pakla se otvaraju da bi progutala više od 20 milijuna građana države čije se vodstvo nije obaziralo na mir mrtvih.

Ređaju se ruski porazi i njemačke pobjede, planine mrtvih rastu sa svakim novim jutrom, a oganj i krvavi mač se cakle na ciničnoj sunčevoj svjetlosti.

Do tada ateista a sada sve sujeverniji Staljin – koji je tijekom Bitke za Moskvu naredio da čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Kazanske, zaštitnice Rusije, obleti iznad grada, koji ne preza da se okoristi svim mogućim sredstvima, koji počinje vjerovati u sve živo samo da ne bi izgubio boj s nacistima – krajem 1942, dakle, godinu i pol dana nakon Timur ekshumacije, dozvoljava da se ovaj ponovno pokopa.

 

Staljin_compressed
Josif Staljin. Foto: Wikipedia / SAD-a Signal Corps photo

 

Do toga dolazi nakon što je Malik Kajumov – vojni fotograf koji je trebalo da slika otvaranje grobnice ali koji iz “neobjašnjivih razloga” to nije uspio učiniti – uspio preko maršala Žukova obavijesti Staljina o događajima u Samarkandu.

Igrom slučaja ili ne, baš se u tom trenutku vodi Staljingradska bitka. Zrakoplov koji nosi Timur kosti natrag u Uzbekistan skreće daleko sa svog puta i prvo nadlijeće bojno polje, za svaki slučaj, jer će to možda pomoći Rusima.

Timur hromi će odmah potom biti vraćen u svoju grobnicu, sukladno muslimanskim običajima i uz puni islamski pogrebni obred.

 

Bitka-za-Staljingrad-2_compressed
Nijemci su se očajnički borili u Staljingradu, ali su bili poraženi. Foto: Wikipedia / German Federalni Archives

 

Nedugo potom, Nijemci će se predati u Staljingradu i tijek rata će se nezaustavljivo obrnuti: neće više Hitlerova soldateska biti ta koja juriša kao sumanuta, sada će Rusi kao zaposjednuti nečim onozemaljska nezadrživo marširati ka Berlinu, do koga će stići oko dvije godine kasnije. Većina povjesničara se slaže da je upravo bitka za Staljingrad bila prekretnica čitavog rata!

 

ISTINA, ILI PAK LEGENDA?

Nakon što pročitate sve što smo do sada napisali, oni manje kritični među vama će vjerojatno biti u potpunosti uvjereni da je Tamerlan kletva – činjenica.

Oni koji znaju razmišljati, kojima nije lako manipulirati, i koji znaju da sve, apsolutno sve, treba dovoditi u pitanje, da treba tražiti dokaze za svaku tvrdnju – pa, oni su već našli zamjerke.

 

Bitka-za-Staljingrad-670x437_compressed
Sovjetska pobjeda u Staljingradu je bila potpuna. Foto: Wikimedia / Hohum

Prvo, ne zna se pouzdano kada je otvorena Timurova grobnica, a različiti izvori govore o različitim datumima. Svi govore o istom razdoblju, ali ne svi baš o 20. lipnju, pa tako neki spominju 22. lipanj odnosno baš dan kada je počeo Hitlerov napad.

Ovisno o tome, tri samarkandska starca se ili spominju ili ne spominju; ako se spominju, ne govore svi o tome da su prognozirali da će se bijes sa neba sručiti na SSSR u roku od tri dana.

Drugo, nema nikakvog dokaza u prilog tome da su gorepomenuti natpisi ( “kada ustanem iz mrtvih, svijet će se tresti” i “tko god otvori moj grob, pustit će s uzice osvajača strašnijeg od mene”) zaista i pronađeni u grobu Tamerlanov. Možda jesu, a možda i nisu. Tajnu kriju sovjetske arhive kojima mi pristup nemamo.

 

hitler-670x400_compressed
Poraz kod Staljingrada obrnuo je kotač ratne sreće protiv Adolfa Hitlera. Foto: Arhivska fotografija

 

Treće, Adolf Hitler bi napao SSSR čak i da je Timurova grobnica ostala neotvorena; barem šest mjeseci ranije izdao je zapovijed Wehrmachta da se počne s pripremom za Operaciju Barbarossa (ne znamo, ipak, kada su Sovjeti počeli da se spremaju za ekshumaciju Timurov). Što više, da jugoslavenski pučisti nisu 27. ožujka oborili vladu Cvetković-Maček i time primorali sile Osovine da se prvo s nama obračunaju, napad na SSSR bi počeo mjesec ili dva prije lipnja kada je Tamerlan probuđen iz vječnog sna.

Četvrto, što se tiče Staljingrada. Nakon što su uspjeli izdržati prvobitni udar i da odbiju napad na Moskvu te spriječe pad Kremlj, bilo je vjerojatnije da će SSSR – koji je raspolagao daleko većim sredstvima i pozadinom od Njemačke, koji je imao ogromnu materijalnu pomoć Amerike – u nekom trenutku obrnuti tok rata u svoju korist, nego da će propasti. Hitler je imao i Engleze za neprijatelje, i Srbe, tukao se iu Sjevernoj Africi, tukao se i sa nesposobnošću svog saveznika Mussolinija … Nije jednostavno imao šanse!

Prema tome, sve to djeluje kao puki niz slučajnosti. Mada … Ne, ne, sve je slučajnost. Mora biti da je slučajnost! Ili?

(O. Š.)

(83)This post has been seen 1369 times.

KAD USTANEM IZ MRTVIH, SVIJET ĆE SE TRESTI: Rusi oskrnavili Timurov grob i pokrenuli Hitlerovu invaziju?! (FOTO)

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-