KADA DJEČJA STIDLJIVOST PRESTAJE BITI NORMALNA?

Događa li se da se vaše dijete povlači u blizini nepoznatih ljudi, a posebno djece, vrijeme je da nešto poduzmete. Dječja sramežljivost je normalna pojava, no ako je stalna opravdano je zabrinuti se.

Trebaju se igrati

– Stidljivost prema ostaloj djeci treba nas više brinuti nego stidljivost prema odraslima, jer je uobičajeno da se djeca srame pred odraslim osobama, naročito pred muškarcima, dok se rjeđe srame pred vršnjacima. Brine i ako se zbog stidljivosti dijete izdvaja iz skupine vršnjaka i igra se samo – kaže Heidi Gazelle, profesorica razvojne psihologije sa Sveučilišta u Melbournu, piše “Živim“.

Socijalne vještine

U interakciji s vršnjacima djeca usvajaju vještine temeljne za normalan razvoj, poput razumijevanja osjećaja i gledišta drugih ljudi, kao i to da izražavaju svoje mišljenje na ostalima prihvatljiv način. Djeca koja takvo iskustvo nisu stekla imaju manje razvijene socijalne vještine i samopouzdanje u odnosu na svoje vršnjake.

Dobro je znati!

Sramežljivost je jednako prisutna kod djevojčica i dječaka, no stidljivi dječaci teže uspostavljaju društvene kontakte s vršnjacima nego stidljive djevojčice.

(36)This post has been seen 2432 times.

KADA DJEČJA STIDLJIVOST PRESTAJE BITI NORMALNA?

| Slider, Život i stil |
About The Author
-