“KAKO UGODITI SARAJEVU?” KECMANOVIĆ O ODNOSIMA SRBIJE I BiH: “Nijedan srpski lider nije ugodio Bošnjacima”

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da nijedan lider Srbije, uprkos dugogodišnjim nastojanjima, nije uspio da normalizuje odnose sa BiH, odnosno “bošnjačkim kantonima jer se zahtjevi Sarajeva stalno proširuju”.

 

 

Kecmanović u autorskom tekstu “Kako ugoditi Sarajevu”, objavljenom u beogradskoj “Politici”, navodi da je prvi sarajevski uslov da Srbija prizna da je izvršila agresiju na BiH i počinila genocid u Srebrenici.

 

On dodaje da u skladu sa tim ostaje i zahtjev da Srbija plati ratne reparacije Bošnjacima od nekoliko desetina miliona dolara, tako da svaki Bošnjak dobije bar po deset hiljada.

 

Među sarajevskim zahtjevima Kecmanović navodi i da se od Srbije traži da  izruči predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Sarajevu “u lancima”, a Mladena Ivanića i Mladena Bosića “bar uslovno kazni što su mu se pridružili u odbrani dana Republike Srpske i odbijanju rezultata popisa”.

 

Dalje se traži, piše Kecmanović, da Srbija, kao potpisnica, zatraži dalju reviziju Dejtona, da prekine sunarodničke veze sa Srbima u BiH jer oni “i nisu Srbi nego Bosanci koji su primili pravoslavlje”, da podrži unitarnu BiH kao “bošnjačku državu sa dvije manjine i da, nakon svega, premijer Srbije Aleksandar Vučić upita – treba li još nešto?”.

 

Kecmanović je konstatovao „da su ovakvoj iskrivljenoj svijesti Bošnjaka kumovale strane diplomate, globalni mediji, svjetski poznati intelektualci, a nakon rata nastavile da podgrijavaju, beogradske autošovinističke nevladine organizacije.“

 

On je napisao da je odgovor Alije Izetbegovića, kada su ga poslije rata pitali kada će BiH biti mirna i stabilna, glasio: “kada Hrvatska postane demokratska, a Srbija slaba”.

 

“I eto, Hrvatska je ušla u EU, što bi trebalo da znači da je postala demokratska. Srbija, bar prema Vučiću, ne samo što nije dodirnula dno nego je postala ‘politički najstabilnija i ekonomski najuspješnija u regionu’.

 

Nije li onda vrijeme da Izetbegovićima, koji predstavljaju samo bošnjačke kantone, a ne BiH, Vučić poruči da probleme rješavaju kod Dodika u Banjaluci i u zapadnom Mostaru kod Dragana Čovića, a ne u Beogradu”, naveo je Kecmanović.

 

On je dodao da te probleme obavezno treba rješavati konsenzusom, kako i nalaže Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine, u ime RS, potpisao tadašnji predsjednik Srbije.

(10)This post has been seen 967 times.

“KAKO UGODITI SARAJEVU?” KECMANOVIĆ O ODNOSIMA SRBIJE I BiH: “Nijedan srpski lider nije ugodio Bošnjacima”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-