Karadžić se javio iz ćelije: ‘Zar Evropa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?’

U prvoj reakciji nakon što ga je Haški tribunal nepravomoćno proglasio krivim za genocid i niz drugih ratnih zločina te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nije pokazao bilo kakav znak kajanja, baš kao što ga nije pokazivao ni prije izricanja presude.

 

U izjavi koju je dao za beogradske Večernje novosti, akoju prenosi Jutarnji.hr uporedio je bosanske muslimane s pomahnitalim teroristima koji su nedavno izveli nekoliko smrtonosnih napada u europskim metropolama.

‘Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?’, upitao je Karadžić, a tu su njegovu rečenicu Večernje novosti istaknule na naslovnoj stranici svojeg tiskanog izdanja koje bi na kioscima trebalo osvanuti u petak.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

 

(96)This post has been seen 1512 times.

Karadžić se javio iz ćelije: ‘Zar Evropa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-