KARDINAL VINKO PULJIĆ: „Mostar treba biti vrednovan kao Sarajevo, Banja Luka, Travnik ili Zenica“

“Zašto Mostar ne bi bio kao svi drugi gradovi?“

 

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić istaknuo je danas, na kraju zasjedanja Biskupske konferencije BiH, kako Mostar treba biti jednako uređen kao i svi drugi gradovi u našoj državi, nakon što je više stranaka iznijelo prijedloge o ustroju toga grada i izborima čije održavanje ove godine s drugim općinama nije izvjesno, jer je Ustavni sud BiH osporio izborna pravila koje je tome gradu nametnula međunarodna zajednica.

 

“Mostar treba biti kao Sarajevo, Banjaluka, Travnik ili Zenica. Trebali bi biti isto vrednovani”, rekao je kardinal Puljić na konferenciji za novinare u Mostaru.

 

Pri trome je pojasnio da je Mostar u krizu dovela međunarodna uprava, koja je nametnula poseban Statut grada i izborna pravila koja ne vrijede ni u jednoj drugoj sredini.

 

“Zašto Mostar ne bi bio kao svi drugi gradovi? Taj vrući krumpir sada se vraća politici koja igra igru. Ja sam vrlo žalostan što su nam to ostavili u naslijeđe”, dodao je kardinal Puljić.

 

U Mostaru izbori nisu održani od 2008., jer je u međuvremenu Ustavni sud BiH osporio dio izbornih propisa, zato što vrijednost glasova birača iz pojedinih izbornih područja nije bila uravnotežena.

 

SDA se zalaže da Grad Mostar bude uređen kao jedinstveni grad sa jednim gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Gradskim vijećem i jedinstvenom gradskom administracijom.

 

Prema prijedlogu SDA, formirale bi se podjedinica lokalne samouprave koje bi bile dio jedinstvene administracije grada.SDA odbacuje prijedlog HDZ-a jer smatra da se  pod firmom jedinstvenog grada želi osigurati dominacija politike HDZ u cijelom Mostaru.

 

HDZ BiH se tom prijedlogu protivi i insistira na jedinstvenom gradu bez novih podjela.

 

(Onasa/SB)

(4)This post has been seen 707 times.

KARDINAL VINKO PULJIĆ: „Mostar treba biti vrednovan kao Sarajevo, Banja Luka, Travnik ili Zenica“

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-