Ko je bio Ragib Merdžanić i zašto je brutalno otrovan?

Svjedok na suđenju protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, prvih policajaca bivše Jugoslavije, a kasnije MUP-a Republike Hrvatske optuženima za ubistvo Stjepana Đurekovića, koje je u toku pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu, Vinko Sindičić rekao je da su bivšeg direktora INA-e, a tada odbjeglog emigranta u Njemačkoj ubili bivši djelatnici Službe državne bezbjednosti Luka Sekula i Branko Bijelić. Za Đurekovićevo ubistvo optuženi su upravo Perković i Mustač, piše Patria.

– Josip Perković nije izabrao ubice nego druge osobe. Samo ubistvo su izvršili Branko Bijelić i Luka Sekula – rekao je Sindičić, a na pitanje ko su ti ljudi koji su izabrali ubice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Ragib Merdžanić u Rijeci.

Ragib Merdžanić bio je bivši šef Odjela za operacije SDB-a u Rijeci, a poslije načelnik Odjela za analitiku hrvatskog Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova. U ljeto 1991. godine iz Hrvatske dolazi u Sarajevo, gdje je četiri mjeseca bio savjetnik za sigurnost Alije Izetbegovića, koji je u to vrijeme bio predsjednik RBiH.

Tada je Ragib Merdžanić stanovao u hotelu Monik na Dolac Malti, čiji vlasnik je bio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić. Nekako u isto vrijeme sa dolaskom Merdžanića u BiH, SDB BiH imao je pouzdane informacije da on radi, barem, za dvije obavještajne službe – hrvatsku Službu državne bezbjednosti i Kontraobavještajnu službu JNA (KOS).

Merdžanić je iznenada, nekoliko mjeseci prije napada srpskih snaga, napustio Sarajevo i BiH, kada su razotkriveni njegovi kontakti sa drugim tajnim službama. Kažu da je Izetbegoviću poručio da mu je mogao pomoći samo sa tim višestrukim agenturnim vezama.

U oktobru 1997. godine Ragib Merdžanić je brutalno otrovan. Mnogi smatraju da je bio svjedok brojnih zločina i bio mogući opasni svjedok, pa nije odgovarao ni srpskom ni hrvatskom političkom vrhu, piše Patria.

(17)This post has been seen 823 times.

Ko je bio Ragib Merdžanić i zašto je brutalno otrovan?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-