Ko je od krajiških političara u epicentru reketaške afere vezane za, navodni, pokušaj iznude novca od Meggle-a?!

Unutarstranački sukobi u najjačoj političkoj stranci USK-a, SDA, ovih dana doživljavaju svoj vrhunac.

 

Nakon što je portal bisce.ba, inače blizak aktualnom premijeru Izudinu Saračeviću, prije nekoliko dana objavio pismenu dokumentaciji o aferi sa podizanjem kredita kod Bobar banke teškog 2 miliona KM u kojoj se pominje i ime Amira Avdića, bivšeg premijera USK i sadašnjeg potpredsjednika KO SDA, uslijedio je, nezvanično, i Avdićev odgovor putem FB grupe koju kontrolira njegova frakcija. A, ono što u tom pismu upućenom premijeru Saračeviću stoji – moguće nas navodi na najveću reketašku aferu na području USK od potpisivanja Dejtona pa do danas. Inače, Avdić je dio stranačke grupacije bliske Šemsudinu Dediću, prvom čovjeku krajiške SDA, i slovi za jednog od najžešćih Saračevićevih kritičara. Tako, u pismu FB „Otvoreni dijalog“ ime premijera Saračevića u nekoliko navrata, na nivou insinuacija, dovodi se u vezu sa Meggleom.

 

Tako stoji : „ A i Megle te muči. Mjesto da daju kakvu miloštu tebi, Ježu i Pupanu, oni pametuju. Zamisli molim te, čak se usuđuju žaliti i najvećim državnim organima na tebe… Valjda će se situacija smirit! Da se može lova uzimat na miru. Nema veze koliko je Megle uspješna firma, nit koliko ljudi zapošljava. Treba se znati ko je glavni boss, kom se lova mora dat. Nije to mito, do je hedija vama zaslužnim političarima, onako za kafe. To se podrazumjeva, zakon je to nepisani.“

Navodno, Saračević je, prema nepotvrđenim i nezvaničnim informacijama, odnosno prema onome što dolazi kao glas sa stranačkih sijela SDA, od mljekare „Meggle“ tražio financijsku nadoknadu što je, navodno, uslovljavao određenim aranžmanima. Obzirom da je riječ o tvrtki koja je u punom vlasništu njemačkog kapitala i investitora o, navodnom, Saračevićevom pokušaju iznude novca odmah je upoznata Njemačka ambasada u BiH. Predstavnici ambasade obavijestili su o svojim saznanjima Centralu SDA u Sarajevu iz koje je otišao brz odgovor čelništvu USK da provjere sve navode i utvrde činjenično stanje. Obzirom na šokantna saznanja i tvrdnje koje nisu provjerene,  Novi.ba je u skladu sa profesionalnim kodeksom i načelima, kontaktirao Izudina Saračevića u namjeri da dobijemo i njegov komentar na sve ono što se dovodi u vezu sa njegovim imenom. Iako smo premijera pokušali dobiti u nekoliko navrata, on nam do ovog časa nije odgovorio. Pored poziva telefonom, g. Saračevića pokušali smo kontaktirati sms-om. No, i to je  također ostalo samo na pokušaju.

 

screenshot-2016-06-06-11-57-04

(7)This post has been seen 845 times.

Ko je od krajiških političara u epicentru reketaške afere vezane za, navodni, pokušaj iznude novca od Meggle-a?!

About The Author
-