KO VJETAR SIJE, KOSI OLUJU! Stopa smrtnosti u SAD je najveća u posljednjih deset godina, a evo i ZAŠTO

Stopa smrtnosti u Sjedinjenim Američkim Država porasla je prošle godine i to prvi put nakon skoro jedne decenije, pokazuju preliminarni federalni podaci. Međutim, veći je broj ljudi koji je umro zbog prekomjerne upotrebe narkotika ili Alchajmerove bolesti, a pokazalo se da raste i broj samoubistava.

 

Nedavna istraživanja pokazala su da je raste broj smrtnosti među određenim grupama stanovništva –  pogotovo među neobrazovanim osobama bijele puti. Uzročnik smrti kod njih je najčešće droga.

Ipak, ovi rezultati se ne mogu preslikati na cjelokupno stanovništvo. Istraživači kažu da je prerano govoriti da li se ovo može odraziti na ukupnu stopu smrtnosti u državi jer se podaci očekuju tek krajem godine. Podvlače, međutim, da je povećanje stope mortaliteta realno i da ako se ovaj trend nastavi, to bi mogao biti signal koji ukazuje da zdravlje nacije ugroženo.

Robert Anderson iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku kaže da je neophodno da se tokom ovog istraživanja prikupi još podataka, ali je dodao da će dodatno biti zabrinuti  ako se uoči još jedan porast smrtnosti tokom 2016. godine.

 

Stručnjaci iznenađeni

Prema podacima koje posjeduje ovaj centar, tokom 2015. godine bilo je 729.5 smrtnih slučajeva posmatrano u odnosu na 100.000 ljudi.

U posljednjih 25 godina tako nešto se desilo 1993. godine kada je došlo do porasta smrtnosti kod oboljelih od AIDS-a i 2005. godine kada je stopa smrtnosti skočila zbog gripa.

Stručnjaci tvrde da ih je sadašnji rast mortaliteta iznenadio.

– Nismo navikli na porast smrtnosti na nacionalnom nivou. Vidjeli smo porast smrtnosti za neke grupe, ali je prava rijetkost da se to odražava na cijelu populaciju”- kaže Andrew Fenelon, jedan od istraživača.

Drugi istraživači naglašavaju da je se smrtnost povećala među radničkom klasom bijelaca, a ima onih koji tvrde da je smrtnost sve češća među mladima.

Statistički podaci pokazuju da je stopa smrtnosti od srčanih oboljenja ne opada, ali je broj samoubistava skočio, što se odnosi i na predoziranje narkoticima, ali i na druge uzročnike poput saobraćajnih nesreća i Alchajmerovu bolest.

(The Bosnia Times, The New York Times)

(13)This post has been seen 781 times.

KO VJETAR SIJE, KOSI OLUJU! Stopa smrtnosti u SAD je najveća u posljednjih deset godina, a evo i ZAŠTO

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-