Kraj istrage protiv 31 Bošnjaka: Tužit ćemo RS zbog optužbi za terorizam, život nam je uništen

Iz Tužilaštva objašnjavaju da kod njih nije pronađeno oružje, koje je zabranjeno za posjedovanje u privatnim kućama. Čak, nekoliko uhapšenih, kod kojih je pronađeno nedozvoljeno oružje, oni će dobiti prekršajne prijave, ali ni u kojem slučaju ne mogu se dovesti sa bilo kakvom terorističkom organizacijom.

Okružno tužilaštvo u Banja Luci obustavilo je istragu protiv 31 Bošnjaka, uhapšenih u akciji Ruben prošle godine na području Republike Srpske, pod sumnjom da su povezani sa terorističkim grupama, javlja NAP.

Tužilaštvo je izdalo naredbu da se obustavi istraga protiv Adisa Kušmića, Latifa Hukića, Samira Redžića, Omera Topovčića, Muharema Borovca, Mirsada Velića, Rame Kadrića, Ramiza Smajića, Abdulaha Pašića, Elvira Polje, Esmira Mašića, Naila Dudakovića, Mirsada Kebića i Harisa Kekića.

Istraga je obustavljena i protiv Jasmina Jašarevića, Mehmeda Husakovića, Muje Žilića, Alije Plehadžića, Ibrahima Turkušića, Senada Beširevića, Kemala Sušića, Hajrudina Softića, Zekerijaha Softića, Remzije Mešinovića, Edina Šupukovića, Rasima Ogorinca, Samira Okića, Elvisa Merdžića, Mehmeda Sejdinovića, Alije Redže i Nedžada Mujića.

Iz Tužilaštva objašnjavaju da kod njih nije pronađeno oružje, koje je zabranjeno za posjedovanje u privatnim kućama. Čak, nekoliko uhapšenih, kod kojih je pronađeno nedozvoljeno oružje, oni će dobiti prekršajne prijave, ali ni u kojem slučaju ne mogu se dovesti sa bilo kakvom terorističkom organizacijom, niti je oružje pronađeno kod njih bilo namijenjeno za terorističku upotrebu.

Grupa Bošnjaka uhapšena je u spektakularnim akcijama MUP RS-a, u maju prošle godine. Pretresi i hapšenja izvršeni su u Banja Luci, Bosanskoj Gradišci, Šipovu, Tesliću, Prijedoru, Zvorniku, Srebrenici, Kalesiji, Doboju, te nekoliko drugih lokacija. Hapšeni su predstavljeni kao opasni teroristi, koji su prijetnja po sigurnost građana u RS. Godinu dana poslije Tužilaštvo iz Banja Luke saopćilo je da uhapšeni ipak nemaju vezu sa terorističkim grupama.

Jedan od uhapšenih, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je za NAP da je u kontaktu sa ostalim hapšenim, te da pripremaju tužbe protiv Republike Srpske. Tvrdi da su nakon hapšenja njihove egzistencije ugrožene. Njihove porodice i oni pretrpjeli su traume. U sredinama u kojima žive ljudi ih sada gledaju sa oprezom. Neki od njih izgubili su u poslovne partnere, ali i prijatelje.

 

 

(13)This post has been seen 761 times.

Kraj istrage protiv 31 Bošnjaka: Tužit ćemo RS zbog optužbi za terorizam, život nam je uništen

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-