Krvnik Karadžić čeka presudu: Historijski momenat za BiH

Gotovo 21 godinu, otkada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podigao prvobitnu optužnicu za ratne zločine protiv Radovana Karadžića (1945.), danas će bivšem predsjedniku Republike Srpske i kreatoru zla koje se desilo u BiH, biti izrečena presuda, piše novinska agencija Patria.

 

 

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995. U pritvor Međunarodnog suda stigao je 30. jula 2008., nakon što je proveo više od 13 godina na slobodi izbjegavajući hapšenje. Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. godine gdje se skrivao pod imenom Dragan Dabić. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. godine.

 

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bh. općina, okrivljuje ga i za teroriziranje stanovništva Sarajeva putem granatiranja i snajperskog djelovanja, držanje talaca.

 

Bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske RS-a Radovanu Karadžiću presudu za najteže zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine donijet će Vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a članovi su Howard Morrison (Velika Britanija) i Melville Baird (Trinidad i Tobago).

 

(6)This post has been seen 685 times.

Krvnik Karadžić čeka presudu: Historijski momenat za BiH

| Slider, Vijesti |
About The Author
-