KUSTURICA: U mojoj porodici nije se ispovijedao islam, bili smo pravoslavci, a ja sam sad i kršten!

Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Armeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpress izjavivši da između Srbije i Armenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika. – Postoji jedna velika razlika među nama: vi Armeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživio genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo. Srbi imaju drugačiju historiju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umjesto kao žrtve – rekao je Kusturica za Armenpress i dodao: – Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 800.000 Srba.

O tome postoje i knjige i izvještaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je. Volim kad dođem u Armeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno. Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Armenaca tokom Prvog svjetskog rata. Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše armenski list.

– Moja porodica djelomično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu – istakao je Kusturica. Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je: – Ne bih tražio coca-colu od Deda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svijetu. I poželio bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao. Inače, Kusturica će u Armeniji održati koncert sa “The No Smoking Orchestra…

(60)This post has been seen 1299 times.

KUSTURICA: U mojoj porodici nije se ispovijedao islam, bili smo pravoslavci, a ja sam sad i kršten!

| Magazin, Slider |
About The Author
-