Legija će poslije 12 godina imati SPOLNE ODNOSE U ZATVORU?!

Viši sud u Beogradu za mjesec i po dana bi trebalo da odluči da li će nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije izaći iz stroge izolacije u “Alkatrazu”. Odluka se donosi na svake dvije godine.

 

Prema riječima  sagovornika Informera, i ove godine će Viši sud, 11. jula, odlučivati da li će Ulemeku biti ukinut specijalni režim u “Alkatrazu”.Milorad Ulemek Legija, koji u “Alkatrazu” Zabeli izdržava 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina, uskoro bi mogao da poslije 12 godina stroge izolacije dobije pravo na korištenje “ljubavne sobe”. Viši sud u Beogradu na svake dve godine automatski razmatra da li postoje uslovi da nekadašnji komandant JSO, koji je uhapšen 2004. godine, dobije mogućnost na intimne posjete svoje supruge.

– Taj režim podrazumijeva da Ulemek ima pravo na dva telefonska razgovora mjesečno sa srodnicima. Dozvoljena mu je jedna jednosatna posjeta najbližih svakog mjeseca, ali se komunikacija odvija isključivo preko zaštitnog stakla, dakle bez ikakvog fizičkog kontakta – navodi naš izvor iz Suda.

 

Najteža frustracija

Klinički psiholog Milan Kostić kaže da je prisilna apstinencija od seksualnih odnosa nepovoljna okolnost, pa se zato podrazumijeva kao najteža kazna i najveći teret kazne.

– Imate voljnu apstinenciju u slučajevima ljudi koji odlaze u manastire, ali su oni sami to izabrali. Nametnuta apstinencija je nešto sasvim drugo, to je jedna od najtežih frustracija. Pogotovu za čoveka koji je još u snazi i ima potrebe – kaže Kostić.

Osim toga, prema pravilniku o specijalnom režimu, Legija ima pravo na neograničeno dopisivanje sa najbližim srodnicima, ali se pisma pregledaju, dok za svaku drugu pismenu korespondenciju mora da traži dozvolu predsednika Suda.

Informerov sagovornik iz Višeg suda kaže da na odluku da li će Ulemek ove godine dobiti pravo na korišćenje “ljubavne sobe” ne utiče negativna odluka koju je Sud donio prije dvije godine.

– Za svako novo odlučivanje presudnu ulogu igraju nove okolnosti, dakle, da li je bio primeren zatvorenik, društvene okolnosti, proteklo vreme… Sve se uzima u obzir i nakon toga se donosi odluka o ukidanju specijalnog režima u kom se Ulemek nalazi – kazao je naš izvor.

Ako bi Legiji bio ukinut specijalni režim, bio bi u kontaktu sa drugim osuđenicima, radio bi u nekoj od zatvorskih radionica i, što mu je vjerovatno najvažnije, imao bi pravo na dva sata intime sa suprugom u “ljubavnoj sobi” na svaka tri mjeseca.
– Ustav kaže da smo svi isti. Ako je sud odredio kaznu, onda nije dozvoljeno dalje kažnjavanje kao što je prisilna apstinencija. Osuđenici su svi bez izuzetka uplašeni, deprimirani i frustrirani. Prisilna apstinencija samo povećava tu frustraciju. Specijalnim režimom resocijalizacija osuđenika je šutnuta u stranu i ostaje samo g**o ležanje u zatvoru, što samo po sebi košta. Da nema tog režima osuđenici bi nešto radili i samim tim plaćali svoj boravak u zatvoru, ovako oni borave u ćeliji na naš račun – kaže Nikolić.

Podsjetimo, Ulemek je u izolaciji od hapšenja 2. maja 2004. godine, kada se nakon skrivanja od policije predao ispred svoje kuće. On je pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Ibarsku magistralu, ubistvo Ivana Stambolića, za zločine “zemunskog klana”, a u toku mu je suđenje za pobunu “crvenih beretki”. U prvo vrijeme nakon hapšenja Ulemek je navodno sam tražio da bude u samici CZ. Od pravosnažnosti presude Legija je 11. jula 2010. godine prebačen u Zabelu i u posebno odeljenje “Alkatraz”.

(Izvor: Informer)

(8)This post has been seen 727 times.

Legija će poslije 12 godina imati SPOLNE ODNOSE U ZATVORU?!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-