MAHIROVA MAJKA ŠOKIRANA KAD JE VIDJELA ŠTA RADE U TRAMVAJU DRUGOM DJETETU: Evo reakcije Fondacije!

– Fondacija “Mahir i Aleksa” izražava zabrinutost za život i zdravlje još jedne žrtve vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini i želi alarmirati javnost povodom najnovijeg drastičnog slučaja vršnjačkog nasilja ili bullyinga nad učenikom osmog razreda sarajevske osnovne škole. Sa ovim slučajem i patnjom žrtve upoznata je skoro cijela bh. i regionalna javnost, jer je snimak postavljen na YouTube od strane samih zlostavljača i nekritički publikovan od strane online medija, što je prouzrokovalo još veće traume za žrtvu, a što je i bio cilj samih zlostavljača – navodi se iz Fondacije.

Video koji je postavljen samo je “vrh ledenog brijega”, budući da je dječak kontinuirano zlostavljan.

Iz Fondacije za javnost poručuju još i ovo:

– Uznemirujući sadržaj prikazan na YouTubeu samo je još jedan među brojnim, ali široj javnosti nepoznatim slučajevima bullyinga, koji tokom zadnjih godina u Bosni i Hercegovini poprima zabrinjavajuće razmjere. Razmjere socio-patološke epidemije. Istovremeno, ovakvo stanje ukazuje na inertnost, nezainteresovanost, nespremnost ali i neefikasnost našeg policijskog, obrazovnog, pravosudnog i sistema socijalne skrbi, budući da je zlostavljenje ovog dječaka prijavljivano od strane roditelja institucijama sistema u nekoliko navrata. Također, ova nemoć sistema i društva da zaštiti danas ovo, a sutra vaše djete, od nasilnika kojima ovo nije ni prvi napad ni prva žrtva, jednako svjedoči i o neadekvatnosti naših zakonskih procedura i propisa koji su se pokazali jalovima da adresiraju ovaj gorući društveni problem.

Da je zakazalo društvo u cjelini, a posebno obrazovni sistem, jasno je i iz nemuštih odgovora koje su žrtva i njegovi roditelji dobijali u samoj osnovnoj školi. Umjesto da u ponašanju djeteta osoblje prepozna ozbiljne posljedice bullyinga i traume izazavane stalnim zlostavljanjem od strane vršnjaka, osoblje je žrtvu optuživalo i relativiziralo njegov položaj žrtve, što nije prvi slučaj. Snimak koji je postavljen samo je “vrh ledenog brijega”, budući da je dječak kontinuirano zlostavljan. S druge strane, mediji su tretirali slučaj kao tabloidnu vijest, što je, ne samo antihumanistički pristup, nego etički i profesionalno nedopustivo ako se uzme u obzir što žrtva prolazi.

Izvještavanje medija o ovako kompleksnom problemu moralo bi biti daleko odgovornije i kompleksnije, s puno više kritike prema odgovornim osobama i institucijama, a sa puno više obzira i empatije prema žrtvi. Tretirati snimak zlostavljanja djeteta na ovakav način svjedoči koliko je naš medijski prostor lišen minimuma etičke i profesionalne odgovornosti. Jer da je drugačije, neko bi se od odgovornih, a oni postoje, morao sjetiti da ovoj vrsti nasilja prethodi verbalno i emocionalno zlostavljanje. Zbog toga izostaje kazna, a mi ostajemo nesvjesni ozbiljnosti problema koji svakim danom eskalira. A da je to tako, u konkretnom slučaju, potvrđuju mnogobrojna majčina upozorenja i prijave nadležnima u obrazovnom i policijskom sistemu.

Snimak je postavljen na YouTube od strane samih zlostavljača i nekritički publikovan od strane online medija, što je prouzrokovalo još veće traume za žrtvu, a što je i bio cilj samih zlostavljača – navodi se iz Fondacije.

Fondacija “Mahir i Aleksa” od odgovornih institucija, prije svega škole, Ministarstva obrazovanja, Kantonalne vlade, policije  i Tužilaštva zahtjeva da:

– Kantonalna vlada KS podhitno održi tematsku sjednicu na temu vršnjačkog nasilja u našim školama i javnosti saopšte šta će odgovorna ministarstva i službe preduzeti kako bi ovu socio-patološke epidemiju suzbili i prevenirali;

– Ministarstvo obrazovanja i nadležni pedagoški zavod  i državna agencija provedu stručnu i disciplinsku istragu o ovom slučaju i utvrdi propuste u ponašanju odgovornih u školi ali i propuste u samom vaspitno-obrazovnom sistemu kojim rukovode;

– Policija i tužilaštvo sa najvećom pažnjom istraže slučaj i pravilno kvalifikuje radnju i posljedice ovog kriminalnog čina i da sa najvećom odgovornošću pristupe istraživanju odgovornosti roditelja nasilnika koji kontinuirano zlostavljaju i vrše nasilje ne samo nad ovom žrtvom već i drugoj djeci.

– Od profesionalnih udruženja i vijeća novinara i medija Fondacija zahtjeva da daleko više ozbiljnosti, opreza i empatičnosti pristupe medijskom izvještavanju o ovim slučajevima – navodi se u reakciji Fondacije, koju je potpisao direktor Srđan Šušnica.

(10)This post has been seen 741 times.

MAHIROVA MAJKA ŠOKIRANA KAD JE VIDJELA ŠTA RADE U TRAMVAJU DRUGOM DJETETU: Evo reakcije Fondacije!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-