Majka 13-godišnje djevojčice koja se porodila ŠOKIRALA BiH: Mnogi se pitaju da li je normalna

Nakon što je prim. dr. Slavko Nikić, šef Ginekologije brčanske bolnice, potvrdio da se prošlog vikenda na tom odjeljenju porodila 13-godišnja Romkinja iz Modriče, ova vijest odjeknula je u bh. javnosti, koja je puna osuda i kritika za sve koji su povezani s tim slučajem.

– Primljena je kada su trudovi već krenuli i mi smo, u skladu s procedurama u takvim slučajevima, carskim rezom uspješno obavili porođaj. Beba je teška 2,7 kilograma, a i majka i ona su dobro – rekao je Nikić.

Velika neimaština

Kako „Avaz“ saznaje, roditelji, braća i sestre 13-godišnjakinje (identitet poznat Redakciji) žive u modričkom prigradskom naselju Straževac. Naša ekipa obišla je ovu porodicu u Kozaračkoj ulici. Ispred kuće zatekli smo majku djevojčice Kadu Ferhatović, koja nam je kazala da su ona i suprug Sabir u velikoj neimaštini izrodili 15 djece, a imaju i 14 unučadi.

I dok je javnost zgrožena i još u šoku zbog činjenice da je dijete na svijet donijelo dijete, Kada u tome ne vidi ništa čudno ni loše. Naprotiv.

– Njoj je nepunih 13 godina. Udala se za Šerifa Suljića u Brčko. Nakon godinu dana dobili su dijete. Ne znam koliko je njemu godina, ali znam da je puno stariji od nje. Njegov daidža je negdje u inostranstvu i dao im je kuću u kojoj oni sada žive. Ja imam 51 godinu, a moj Sabir od mene je stariji šest godina i ništa nama ne fali, osim što smo sirotinja. Živimo od prosjačenja, a zet u Brčkom otkupljuje sekundarne sirovine. Plakala sam od radosti što se porodila. I ja i moj čovjek smo bolesni, ali smo bolest zaboravili od sreće što smo dobili još jedno unuče – govori Kada Ferhatović.

slavko-nikic

Nikić: Porođaj carskim rezom

Ona je negirala glasine koje kruže naseljem, da su maloljetnu kćerku dali za 2.000 maraka.

– To nije istina, ma kakvi. Imam svjedoke da to nije tako. Sve naše komšije mogu potvrditi da pričam istinu. Neka se ona porodila i neka smo dobili unuče. To je najvažnije – govori Kada, dodajući da je zet Šerif ovih dana kod njih u gostima, ali je u trenutku naše posjete bio s puncem na pecanju.

Ekipa na terenu

U Centru za socijalni rad u Modriči potvrdili su nam da prikupljaju informacije o ovom slučaju.

– Mi smo upoznati u kakvim uslovima živi višečlana porodica Ferhatović. Ranije smo imali odbornika iz tog naselja koji nas je o svemu obavještavao. Međutim, više ga nemamo, a mještani Straževca nisu toliko spremni za saradnju. Naša ekipa je na terenu, na razgovor će biti pozvani roditelji maloljetne porodilje, a uključit će se i policija. Zakon je jasan – sa 16 godina, uz odobrenje roditelja, ljekara i policije, može se sklopiti brak u određenim okolnostima. U ovom slučaju neko mora snositi odgovornost. Ko, znat ćemo nakon što budemo imali sve podatke – navodi direktorica Centra Ružica Lazić.

Suprugu kazna do osam godina zatvora?

O ovom slučaju obaviješteni su policija i Tužilaštvo Distrikta Brčko i oni, kako nam je rečeno, rade na provjeri svih činjenica kako bi bila utvrđena eventualna krivična odgovornost.

– Ključno djelo moglo bi biti spolni odnos s djetetom. Ispitujemo postoje li obilježja i nekih drugih krivičnih djela. To će pokazati istraga – rekao je Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac Distrikta.

Prema zakonima Distrikta, suprug djevojčice koja se porodila mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od jedne do osam godina.

(3155)This post has been seen 23886 times.

Majka 13-godišnje djevojčice koja se porodila ŠOKIRALA BiH: Mnogi se pitaju da li je normalna

| Slider, Šokantno |
About The Author
-