Maltretiranje građana na Otoci: Dala sam Romu 0,5 feninga, nije bio zadovoljan i počeo mi je udarati u auto

U sarajevskom naselju Otoka već godinama se dešavaju neprijatne situacije stanarima Gradačačke ulice koje grupa osoba uznemirava i traži novac.

Nerijetko ova grupa stoji na parkingu iza tržnog centra Merkur gdje naplaćuje ljudima parking, koji je inače besplatan za sve.

“Treća PU raspolaže određenim saznanjima, iz prethodnog perioda, da se povremeno na otvorenom parking prostoru, neposredno uz TC “Otoka”, od strane nekoliko maloljetnika romske nacionalnosti vrši potraživanje manjih novčanih iznosa (od 10 pf do 1 KM) vlasnicima motornih vozila koji tu parkiraju svoja vozila, a ovo sve kao protuusluga za navodno čuvanje parking mjesta, koja inače ne podliježu režimu naplate”, rekli su za Source iz MUP-a KS.

“Stalno su na parkingu, pa vam kao pokažu slobodno mjesto i onda za to traže novac. Prije su to bili mali dječaci pa mi je bilo i simpatično, ali sada su počeli i stariji momci to isto raditi. Nije mi se desilo da otmu torbu, ali nije mi ni ugodno da me čekaju ispred auta kad izlazim tako da radije parkiram u garažu ako njih vidim gore”, rekla je za Source stanarka čije je ime poznato redakciji.

“Par puta sam se parkirala tu, nije me niko napao ali su mali cigani toliko dosadni da od njih ne možeš proći. Hoće da ti nađu slobodno mjesto za parking i da im ti platiš. Ja sam se prebacila na parking preko puta Merkura ispred zgrada, nekako se sigurnije osjećam”, rekla nam je druga stanarka, čije je ime poznato redakciji.

“Ja sam također imala istu situaciju, bila su dva manja dječaka, koji se međusobo takmiče da nađu parking, izašla sam i dala mu 0,50 pf. Nije bio zadovoljan, suprostavio se i počeo udarati u auto. Ja sam se naljutila i krenula ka njima počeli su bježati. Iskreno, nakon toga vratila sam se i preparkirala auto”, govori nezadovoljna stanarka.
Stanari su se povodom ovog problema obraćali policiji, mjesnoj zajednici i socijalnoj službi, međutim ništa nije dalo rezultate.

Prije sedam dana policiji se zvaničnim dopisom obratio i OTOKA shoping centar, a na zahtjev AMKO KOMERC d.o.o. Sarajevo koji je tražio zaštitu kupaca jer isti bivaju maltretirani od strane navedenih lica romske populacije ukoliko ne plate parking.

“Na osnovu predmetnih informacija, policijski službenici Treće policijske uprave su izvršili dodatne provjere navoda prijave OTOKA shoping centra, utvrdili njihovu osnovanost, nakon čega su, u cilju preventivno – represivnog djelovanja, preduzeli planske mjere pojačane kontrole nezakonitih aktivnosti na lokalitetu navedenog parking prostora”
, rekli su nam iz MUP-a KS.

Obzirom da su građani ovog naselja predlagali da se postavi čuvar parkinga čime bi se riješio problem kriminala koji se ovdje odvija, a u prijedlogu stoji da radnik vrši naplatu do 16 sati popodne, dok bi se malom broju stanara koji ovdje parkiraju automobile, omogućio besplatan parking, obratili smo se i Općini Novi grad. Jedan od prijedloga jeste i zapošljavanje demobilisanog borca koji bi bio plaćen za čuvanje i nadgledanje parkinga, međutim, od Općine Novi grad od 26.08.2016. godine kada je poslan upit, do objavljivanja ovog članka nismo dobili nikakav odgovor.

(351)This post has been seen 10067 times.

Maltretiranje građana na Otoci: Dala sam Romu 0,5 feninga, nije bio zadovoljan i počeo mi je udarati u auto

| Slider, Vijesti |
About The Author
-