MEKTIĆ: ”NEĆE ONI KLANJATI NA PARKINGU JER JE TO JAVNO MJESTO, TU SE MORAJU PARKIRAT VOZILA”

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da neće pregovarati sa predstavnicima takozvanih nezavisnih džemata i ako im budu zatvoreni njihovi “džemati”. Predstavnici sela Gornja Maoča izjavili su ovih dana da će klanjati na parkinzima ako im zabrane klanjati u džamiji. Dragan Mektić je odmah reagirao. ” Neće oni klanjati na parkingu jer je to javno mjesto i po Zakonu prostor koji služi za parkiranje vozila”, odgovorio je Mektić predstavnicima Gornje Maoče.

 

 

Komentarišući zahtjeve nezavisnih džemata da im se dostave dokazi kako predstavljaju opasnost po bezbjednost u BiH, Mektić je rekao da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH. “Mi bi bili neozbiljni da se na te zahtjeve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih. Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam. Ako mi dođemo u situaciju da dokazujemo njihov ekstremizam i da su problematični sa stanovišta bezbjednosti, onda će se to dokazivati na nadležnim institucijama”, rekao je Mektić.

 

Pojasnio je da policija dostavlja izvještaj Tužilaštvu, a Tužilaštvo Sudu i da dalje ide dokazni postupak. “To što oni žele i šta pokušavaju da ovdje budu, da se nametnu kao partneri, da država sa njima pregovara, to ne dolazi u obzir. Čuo sam njihovu izjavu da ukoliko ne mognu u džamijama da će obavljati svoje vjerske obrede na parkinzima, ne može ni na parkingu. Nije parking mjesto za molitve, nego javna površina namijenjena za saobraćaj i vozila”, poručio je Mektić.

 

On je dodao da ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površin, te da će sutra tražiti da uzurpiraju nešto drugo. “Ne može. U ovoj državi moraju da shvate da postoji zakon o slobodi vjere i tu je rečeno gdje se religijske potrebe mogu ispoljavati. Ne mogu to raditi gdje oni hoće. Parking nije njihov”, rekao je Mektić dodajući da je zakonom definisana namjena parkinga.

 

Izvor: nezavisne.com

(1624)This post has been seen 2722 times.

MEKTIĆ: ”NEĆE ONI KLANJATI NA PARKINGU JER JE TO JAVNO MJESTO, TU SE MORAJU PARKIRAT VOZILA”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-