Mica provokatorica od “retardirane” BiH za šest mjeseci dobije 36.000 KM, pare joj nisu mrske ni kad ih daje “ratni zločinac”

SNSD-ova Milica Marković jučer je izazvala burne reakcije javnosti nakon izjave “da bi se Bošnjaci trebali plašiti vježbe MUP-ova Republike Srpske i Srbije jer su pokazali moć”. Izrečeno je ovo u Parlamentu BiH gdje Marković uživa već nekoliko mandata.

Reakcije su došle uglavnom od internetske javnosti i ponekog političara. Većina onih koji dijele klupe s Markovićevom nije reagovala, a trebala je  – govorom, napuštanjem sjednice ili na bilo koji drugi način koji bi poslanici dao do znanja da prijetiti može jedino u svojoj kući onima koji su na ovakav način komunikacije s njom naučili. No, reakcija je izostala po ko zna koji put kad su ovakve i slične prijetnje izrečene bilo na sjednicama, sastancima ili putem medija. Da je kojim slučajem neko negdje izjavio da se Srbi trebaju bojati bilo koga ili bilo čega, reakcija bi bila itekako burna. Možda i povod da poslanici iz RS-a ponovo ne dolaze na sjednice jer se u Sarajevu osjećaju ugroženim, možda i da se izgradi nova zgrada u Istočnom Sarajevu gdje će boraviti jer se u ovom osjećaju nesigurno. I za to im treba aplaudirati jer se oni znaju braniti, usprotiviti i reagovati, bez obzira koliko to bilo neopravdano i pogrešno. Mogla je Marković reći šta je htjela jer zna da smije, a ono jučer joj nije prvi ispad.

„Nama je svima jasno da je BiH retardirana zemlja, ali nije problem što je retardirana u kulturi, već u ovom važnom pitanju“, kazala je Marković, govoreći o stanju pravosuđa u oktobru 2013. godine. 

I ovo je izjavila u parlamentarnim klupama u kojima dobija platu. Tada je naglasila, a vjerujemo da se mišljenje nije promijenilo, kako ona nije plaćena “od nekakve Bosne i Hercegovine, nego da je izabrana sa teritorije Republike Srpske”. Istina, stolicu joj jesu obezbijedili glasači iz RS-a, ali platu dobija iz budžeta države koju naziva “nekakvom” i “retardiranom”, a plata joj nije ni “nekakva” ni “retardirana”. Za prvih šest mjeseci prošle godine zaradila je 36.508 KM što joj je omogućilo da se tada nađe na četvrtom mjestu po iznosu primanja poslanika. Listu je predvodila njena stranačka kolegica Dušanka Majkić s kojom se Marković inače takmiči koja će više pljuvati po državi koju ne priznaju i u kojoj nevoljko žive, ali od koje žive na visokoj nozi. Svjesne su i jedna i druga da su nepriznavanje BiH, vrijeđenje i prijetnje pravi put do srca njihovog učitelja i predsjednika Milorada Dodika, a da mu budu blizu odgovara i jednoj i drugoj jer od međusobne ljubavi uveliko zavisi i novi mandat u poslaničkim klupama.

Vadi, vadi pare

Da je Milica tu zbog para, a ne zbog zastupanja prava onih koji su je postavili na poziciju dokazuje i činjenica da je u martu prošle godine zajedno s ostalim kolegama iz SNSD-a napuštala zasjedanje uz obrazloženje da neće prisustvovati sjednicama Predsjedničkog vijeća PSBiH sve dok istim predsjedava Šefik Džaferović. No, Džaferović joj nije bio mrzak kada je s preostala dva člana Kolegija Vijeća odobravao novac za njena službena putovanja. Podsjećamo, tada su SNSD-ovci na svakoj sjednici podnosili inicijativu za smjenu Džaferovića, a zbog optužbi bivšeg potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe da je povezan s ratnim zločinima nad Srbima.

Principijelna Marković tada je putovala u Baku i Strazbur. Za putovanje u prijestonicu Azrebajdžana Parlament BiH joj je isplatio 486 KM za dnevnice, dok je u Strazbur putovala službenim vozilom i koristila usluge vozača institucije u kojoj radi. Ukupni troškovi iznosili su 1,851 KM, od toga 645 za dnevnice i 1.206 za noćenje. Za vozača je isplaćeno 1,851 KM, a na putarinu i gorivo potrošene su 473 KM.

Ni to što se osjeća nesigurno u Sarajevu je ne spriječava, kao ni njene kolege, da dolazi u zgradu Parlamenta BiH gdje se održava napeta utrka između nje i Majkićeve za glavnu ulogu provokatorice.

“Teško je to, a posebno nam je bilo teško kad smo morali da izađemo na ulicu pred onaj narod prije neku godinu. Razne provokacije smo slušali, a čak su nas i vrijeđale neke žene. Predsjednik je upravu kad kaže da nije bezbjedno, pa i mi tamo odlazimo samo u Parlament, jer je potpuno nesigurno drugdje se pojavljivati”, rekla je Markovićeva nakon protesta za JMB kada su građani blokirali zgradu Parlamenta BiH.

Iako su u to vrijeme u zgradi bili i predstavnici iz reda drugih konstitutivnih naroda, kao i brojni stranci, najugroženijim su se ipak osjećali poslanici iz RS-a zbog čega nakon protesta neko vrijeme nisu dolazili na posao, ali opet, platu za nerad nisu odbijali. A istu tu platu dali su im oni koje smatraju prijetnjom po život. U strahu za svoje ljude Dodik je u Istočnom Sarajevu odlučio izgraditi luksuznu zgradu kako bi se Mica provokatorica i njene kolege osjećale sigurno.

Marković je rodom iz Bijeljine, gdje je, tvrdi advokat Duško Tomić, učestvovala u etničkom čišćenju.

“Sramota je da se u slučaj Sijekovac uključuje žena koja je 1992. godine Radovanu Karadžiću predložila da u Bijeljini ostane samo tri posto muslimana. U Bijeljini, na sastanku sa SDS-ovskom bandom, Karadžić je pitao šta da se radi sa muslimanima. Predsjednik SDS-a u Bijeljini dr. Milan Novaković rekao je da ih treba ostaviti pet posto na šta je Milica skočila i rekla: Ne, ne predsjedniče, tri posto, pet je mnogo”, izjavio je Tomić u februaru 2011. godine. 

Inače, profesorica francuskog i italijanskog jezika političku karijeru započela je upravo u Karadžićevom SDS-u, a da ima svojevrsni problem s brojem Bošnjaka u BiH potvrdila je i uoči objavljivanja rezultata popisa stanovništva.

“Problem je što treba da se objave falsifikovani rezultati koji neće odgovarati stvarnom stanju u zemlji. Mi ne možemo prihvatiti da samo jedan konstitutivni narod falsifikuje rezultate te da na osnovu toga kasnije određuje neke druge parametre u ovoj zemlji. Pedeset miliona KM nije potrošeno da bi neko falsifikovao rezultate, nego da se popiše stvarno stanje u BiH. Mislim na bošnjački narod jer ti popisni listići trebaju da povećaju broj Bošnjaka za 190.000. Srbi bi bili popisani po realnim ciframa, a neko bi drugi bio popisan po fiktivnim ciframa”, rekla je za Source.ba Marković u junu ove godine.

Nakon jučerašnje izjave pokušala se opravdati demantom da su teroristi (čitaj Bošnjaci, jer su svi Bošnjaci za Marković i njene istomišljenike teroristi) ti koji se trebaju bojati vježbe u Podrinju. No, da je vježba bila zaista usmjerene protiv terorizma, ne bi li u nju trebala biti uključena, recimo, SIPA? Bez obzira da li je izjava Markovićeve predizborna “šuplja” ili odavno skrivena želja koja je svjesno ili nesvjesno izrečena javno, priča o ratu i strahu nije ugodna onima koji su iz istog jedva izvukli živu glavu. Mnogi kažu – ko želi rat u kući mu bio, a Svetlana Cenić jučer na Twitteru napisa – ko hoće rat, neka prvo svoju djecu da u zalog. Čisto sumnjamo i prosto ne vjerujemo da bi Milica sina jedinca poslala u rov s puškom na ramenu. U rat, uostalom, nikada i ne idu oni koji ga javno zagoravaju nego budale koje su im to omogućile.

(162)This post has been seen 7208 times.

Mica provokatorica od “retardirane” BiH za šest mjeseci dobije 36.000 KM, pare joj nisu mrske ni kad ih daje “ratni zločinac”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-