Milorad Dodik: Bošnjaci se spremaju da ‘udare na RS’ nakon presude Karadžiću, odlučno stati u odbranu

Presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, najavljena za 24. mart, dodatno će usložniti situaciju zbog čega se mora odlučno stati u odbranu RS, rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik, javlja Fena.

Ističući da će Karadžić najvjerovatnije biti osuđen, ustvrdio je da Bošnjaci već spremaju akcije da bi “udarili na RS, jer je prvi predsjednik, kako kažu, bio takav i takav”.

Dodik je na tribini “Riječ predsjednika” u Roćeviću kod Zvornika iznio i tvrdnju da će presuda Radovanu Karadžiću “biti osveta srpskom narodu, zato što se sudi vođi koji se borio za slobodu srpskog naroda…”.

Navodeći da mu je žao Karadžića zbog svega što je prošao, Dodik je dodao da se njemu sudi u Hagu, “dok se komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, koji je ubijao, kreće slobodno i brani sa slobode, što se ne može prihvatiti kao pravda”.

Kazao je da RS ima snage da se odbrani od napada koji su, smatra, pojačani posljednjih godinu dana, kao i da organi BiH ne mogu da budu nadređeni institucijama RS-a.

Govoreći o ekonomskom stanju u RS, kazao je da je zadržan razvoj na odgovarajućem ekonomskom nivou, a ponovio je tvrdnje da je RS od Dejtonskog sporazuma do danas platila BiH 5,6 milijardi KM za funkcionisanje institucija na nivou BiH, te da je rukovodstvo RS-a opredijeljeno da taj entitet “bude država”.

(10)This post has been seen 835 times.

Milorad Dodik: Bošnjaci se spremaju da ‘udare na RS’ nakon presude Karadžiću, odlučno stati u odbranu

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-