MINISTAR BEZ MANE Ovaj bh. političar jučer je oduševio BiH, ali i kompletan region

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko i sam je učestvovao u jučerašnjem spašavanju i evakuaciji nastradalih osoba na Bjelašnici.

Kako je saopšteno iz sarajevske policije, u 13:00 sati obaviješten je Operativno-komunikacijski centar MUP-a KS da je na Bjelašnici, na lokalitetu Kotlovi, usljed jakog vjetra došlo do pada u provaliju dvije nepoznate osobe.

“Na mjesto događaja su izašli policijski službenici PO Trnovo, Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo sa kojima je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čije je značajno alpinističko iskustvo doprinijelo bržem i efikasnijem izvlačenju i evakuaciji nastradalih, te pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo”, navodi iz policije KS.

Sat i 15 minuta kasnije, spasilačke službe pronašle su povrijeđenu žensku osobu koja je izvučena iz provalije i prevezena do Babinog dola, a potom helikopterom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine transportovana do KCUS u Sarajevu gdje su joj konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život.

Nažalost, život je izgubio 25-godišnji Dragi Novaković čije je tijelo prevezeno u prosekturu Bare gdje će biti izvršen pregled, a po potrebi i obdukcija. Također u akciji su učestvovali i pripadnici Civilne zaštite. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon akcije spašavanja na Bjelašnici ministar Jusko čestitao je pripadnicima Gorske službe spašavanja Sarajevo.

“Poštovani članovi GSS Sarajevo, kako u svoje ime tako i u ime MUP-a KS, želim da Vam čestitam na odlično obavljenom zadatku. Vaša profesionalnost i stručnos došla je do punog izražaja. Kao i do sada, u nama ćete uvijek imati partnere bez obzira o kojoj prirodi poslova i zadataka se radilo kada je neophodno da zajedničkim snagama nešto trebamo uraditi”, bila je Juskina poruka sarajevskim GSS-ovcima.

Ministar Jusko poznati je bh. alpinista i sportista. Do sada je uspješno odradio nekoliko alpinističkih misija među kojima su osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike, argentinske Aconcague, koja se nalazi na na visini od 6.960,8 metara.

Zajedno s kolegom iz Kluba borilačkih sportova ”Bushido” Benjaminom Kasumovićem popeo se na vrh dijela planinskog lanca Himalaya Island Peak, koji se nalazi na 6.182 metara nadmorske visine.

(6)

error: Content is protected !!