“Moralna” direktorica: Kada će Sebija smijeniti Muvedetu čija je godišnja plaća 106.224 KM!

Iz Službe za odnose sa javnošću UKCS stiglo je saopćenje za javnost u kojem se pojašnjava da je prof.dr.Reuf Karabeg odlučio  podnijeti ostavku, 20.maja 2016.godine, na mjesto šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, nakon što je menadžment UKCS obavio analizu rada te Klinike, prenosi novinska agencija Patria.

 

U razgovorima koji su prethodili, prof.dr.Karabeg iznio je poražavajuće podatke o stanju Klinike, na čijem je čelu od 2009.godine:

Da je Klinika devastirana postupcima prethodnih menadžmenta;
Da ima 5 specijalista viška;
Da je kadar priman bez njegove saglasnosti i bez ikakve strategije razvoja;
Da je zatvoreno „opekotinsko“ odjeljenje i da zbog toga pate bolesnici, jer nemaju adekvatan tretman;
Da je „opekotinska operaciona sala“ pretvorena u ljekarsku sobu;
Da on nikada nije uspio napraviti saradnju sa šefovima glandularne hirurgije i da se ne rade rekonstrukcije dojke, nakon operacija uklanjanja dojke;
Da „jednostavno nema pacijenata“.

Doktor Karabeg često je koristio PLAĆENA ODSUSTVA. U 2014.godini (42 dana) i 2015. (41 dan), izostao je 83 dana i to mu je KCUS platio 10.659 KM neto.

Kada se ovome dodaju dani godišnjeg odmora, po 34 u godini, u dvije navedene godine, prof.dr.Karabeg izostao je sa posla 151 dan plaćeno, što je skoro 7 mjeseci !!!

Također, izlasci prof.Karabega u radno vrijeme su bili česti. Ako se navedeno analizira, pridoda činjenica da novi menadžment očekuje da svi uposlenici rade puno radno vrijeme, naročito šefovi, loše stanje na Klinici koju je predvodio 7 godina, onda je moguće da je ostavka podnesena iz „moralnih“ razloga, stoji u saopćenju UKCS.

Pozdraviti treba transparentnost i odlučnost direktorice UKCS dr. Sebije Izetbegović, koja javnosti obznanjuje informacije o prof.dr. Karabegu.

S druge pak strane, prešućuje mnogo važniju stvar. I dalje skriva i štiti svoju desnu ruku Muvedetu Butmir-Čedić, glavnog aktera finansijskog sloma UKCS-a, koji danas ima dugovanja oko 75 miliona KM.

Nemamo namjeru štititi prof.dr. Karabega, niti ga opravdavati za bilo šta. Svako ko je uradio bilo šta nezakonito i to se dokaže, neka odgovara za svoja djela.

No, ako se već odlučilo navodno izboriti sa „javašlukom, korupcijom, mitom na UKCS“, onda se sav „prljav veš“ mora javno obznaniti. A ne selektivno, kako to sada radi direktorica Izetbegović.

Muvedeta Butmir-Čedić bila je osoba od povjerenja i u vrijeme kada je direktor UKCS bio prof.dr. Faris Gavrankapetanović. Nijedna finansijska transakcija, ugovor o nabavkama ili isporukama, tenderska dokumentacija ili isplata plaća, do 2013. godine nije mogla biti realizirana bez njene saglasnosti.

Ako je već direktorica Izetbegović zaista odlučila biti „pravedna i poštena“, logično je onda javno pitati je kada će iz „moralnih razloga“ njena prva saradnica ili podnijeti ostavku ili je ona kao „moralista“ smijeniti. Muvedeta Čedić-Butmir bila je glavni akter finansijskog sloma UKCS-a, ali se o tome šuti.

Generalni direktor dr. Faris Gavrankapetanović 2002. je imenuje na poziciju rukovodioca Sektora za finansijske, knjigovodstvene i planske poslove gdje ima sve veće ovlasti, a već 2007. ona postaje direktor nemedicinske discipline. Dakle, desna ruka generalnog direktora.

Butmir – Čedić je, između ostalih funkcija obavljala i posao šefa Finansijske službe Kliničkog centra. Na UKCS došla je 1995. godine i za kratko vrijeme postala osoba koja iz sjene upravlja svim događanjima na Koševu.

Ono što se ne može osporiti, a što je vidljivo iz godišnjeg izvještaj o primanjima Muvedete Butmir – Čedić, jeste da je ona samo tokom 2010. godine naplatila 106.224, 31 KM što je prosječno 8.850 KM mjesečno dok su doktori specijalisti pa čak i šefovi klinika tada primali  do 2.500 KM !!!

Još jedan u niz apsurda jeste i tužba Muvedete Butmir – Čedić protiv UKCS kojom je 2013. godine tražila odštetu od 50.000 KM „zbog nanesene duševne boli i nezakonitog razrješenja sa funkcije“. Naime, ona uopće nije bila nezakonito razrješena, nego joj je istekao mandat na funkciji, a duševna bol je valjda bila uzrokovana vraćanjem na staro radno mjesto i padom sa plate od preko 8.000 na platu od 1.700 KM.

U tom periodu, početkom 2013. godine direktorica Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“ postaje dr. Sebija Izetbegović koja tamo odvodi „osobu od povjerenja“ Muvedetu Butmir – Čedić kao stručnjaka za finansije. Nakon tri godine, početkom 2016. godine obje se vraćaju u UKCS i Izetbegović je ponovo postavlja za najodgovornijeg finansistu!

 

(132)This post has been seen 1351 times.

“Moralna” direktorica: Kada će Sebija smijeniti Muvedetu čija je godišnja plaća 106.224 KM!

About The Author
-