Muslimanka iz Srbije dobila presudu nakon što je otpuštena zbog nošenja hidžaba

Sud u Švicarskoj presudio je u korist muslimanke porijeklom iz Srbije koja je tužila kompaniju iz koje je otpuštena zbog nošenja hidžaba, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Neimenovana 29-godišnjakinja porijeklom iz Srbije šest godina je radila u hemijskoj čistionici, a otpuštena je početkom prošle godine kada je počela nositi hidžab.

Švicarski sud u regiji Mern-Mittelland izrekao je presudu u kojoj se navodi da je firma prekršila prava i slobode muslimanke. Shodno presudi, obespravljenoj će firma morati platiti odštetu u iznosu od 8.000 švicarskih franaka (7.400 eura) i isplatiti tri mjesečne plaće.

Slučaj je izazvao veliku pažnju medija u Švicarskoj, a glasnogovornik Federacije islamskih udruženja u toj zemlji Onder Gunes je za AA kazao kako je odluka suda da stane na stranu obespravljene žene pozitivan primjer zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ističući kako je riječ o prvostepenoj presudi koja otvara mogućnost žalbenog postupka, Gunes je kazao kako je uvjeren da će, u slučaju žalbe, i sud više instance presuditi na isti način.

“Ova presuda se odnosi na sve pokrivene muslimanke koje rade u Švicarskoj. Još jednom je poslana poruka da na radnom mjestu nije bitno kako se radnica oblaći, već kako radi posao za koji je zadužena“, kazao je Gunes.

Uporedo s tim, krajem prošlog mjeseca švicarski parlament je izglasao odluku kojom se muslimankama zabranjuje nošenje burke koja prekriva lice na javnim mjestima.

(64)This post has been seen 1858 times.

Muslimanka iz Srbije dobila presudu nakon što je otpuštena zbog nošenja hidžaba

| Slider, Vijesti |
About The Author
-