NA ČEMU TO DEŠNJACI NAJVIŠE “ZAVIDE” LJEVACIMA?

Samo 10 do 15 posto svjetske populacije čine ljevaci, a među muškarcima ima dvaput više ljevaka nego među ženama. Ljevaci su po mnogočemu posebni, no znate li koja je najveća prednost ljevaka nad dešnjacima?

 

Marilyn Monroe, Albert Einstein i Charles Darwin neki su od najslavnijih ljevaka, a ova trojka poznata je i po svojoj visokoj inteligenciji. To i ne čudi jer jedna studija pokazala je da je više ljevaka nego dešnjaka sa koeficijentom inteligencije višim od 140, piše “Dnevnik“…

Inteligentnost im omogućava neke prednosti nad dešnjacima, a najvećom prednošću smatra se njihova sposobnost da rade nekoliko stvari odjednom. Naravno da i dešnjaci pokušavaju biti dobri u multitaskingu i neki su u tome i uspješni, no ljevaci su u obavljanju više zadataka odjednom briljantni.

Jedno istraživanje ponudilo je rješenje zbog čega su ljevaci bolji od dešnjaka u obavljanju više stvari odjednom prema kojem je “tajna” u tome da mozak ljevaka funkcioniše brže zbog čega se lakše snalaze među mnoštvom informacija.

 

Druga studija je pak pokazala i da su ljevaci, zbog svoje sposobnosti multitaskinga, bolji u igranju video igara.

(44)This post has been seen 1879 times.

NA ČEMU TO DEŠNJACI NAJVIŠE “ZAVIDE” LJEVACIMA?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-