NA JEZIKU VAM OSTAJU OTISCI ZUBA? To je simptom ovih OPASNIH STANJA

Možda imate apneju ili problem sa probavom, u suštini jezik odaje u kakvom stanju vam je organizam.

Otisci zuba na uglovima jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može da otkrije ozbiljne zdravstvene probleme u tijelu. Prema anonimnoj anketi na portalu Litle things čak 68 posto učesnika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vrijeme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu vidjeli tako nešto, piše “24sata.hr“…

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubljenja od zuba na jeziku:

Apneja

 

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kome pacijent tokom spavanja prestaje da diše i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara, pa čak i pojave depresije. Upravo su udubljenja zuba na jeziku jedan od znakova apneje.

Problemi s probavom

 

Ako imate otiske zuba na jeziku, to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba, pa bi bilo dobro da promijenite način ishrane.

Loša proteza

 

Ako ne leži u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neprijatnost.

Hipotireoza

 

Usporen rad štitne žlijezde rezultuje oticanjem jezika, na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitne žlijezde su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost… Manjak vitamina u tijelu.

Sindrom viličnog zgloba

 

Radi se o neispravnom radu vilice, što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se vilica zaglavi, ali ne mora uvijek biti tako očigledno. Jedan od simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija

 

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u tijelo se ne unese dovoljno tečnosti. Kod dehidriranosti organizma jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Tjeskoba

 

Ljudi koji su tjeskobni kod osjećaja straha nesvjesno pritiskaju jezik na zube jer su im mišići napeti.

 

(41)This post has been seen 964 times.

NA JEZIKU VAM OSTAJU OTISCI ZUBA? To je simptom ovih OPASNIH STANJA

| Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-