NA SAMO 2 SATA OD BEOGRADA JAČA NOVO LEGLO VEHABIJA: Policija ne ulazi u selo, u toku je obuka RATNIKA

“U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak”, stoji u strogo poverljivim spisima koji otkrivaju novo mesto vehabija, za koje se smatra da će biti jače uporište od Gornje Maoče

Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, formiran je u mestu Podgredina, koje pripada cazinskoj mesnoj zajednici Stijena, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Kako tvrdi ovaj medij, informacije o velikom i opasnom vehabijskom mestu stigle su iz poverljive dokumentacije bosansko-hercegovačkih policijskih agencija.

“U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak. U centar može doći u isto vreme veći broj pripadnika tog pokreta”, stoji u spisima.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je dvadesettrogodišnjak iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

“On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo ‘provereni’, jer je uspostavljena samozaštita od prodora obavštajeno-policijskih struktura”, stoji u dokumentaciji koja je u posedu “Nezavisnih”.

Dok se, dakle, Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH, i vlasti, da im objasne “zbog čega su radikalni i ekstremni”, te da im u skladu s tim ponude dokaze za te navode.

Mektić uzvraća da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH.

Mi bismo bili neozbiljni da se na te zahteve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam – rekao je Mektić.

Ministar bezbednosti BiH osvrnuo se i na izjave vehabija, po kojima će, ukoliko ne mognu u džamijama, verske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

Nije parking mesto za molitve, nego javna površina namenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može – odbrusio im je Mektić.

Podsetimo, država i Islamska zajednica u BiH već mesecima pokušavaju da se obračunaju s paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi upravo u Stijeni, kod Cazina, a koji, baš kao ni Gornja Maoča, nije pristao da se integriše u legalne tokove.

Pogledajte video:

(36)This post has been seen 973 times.

NA SAMO 2 SATA OD BEOGRADA JAČA NOVO LEGLO VEHABIJA: Policija ne ulazi u selo, u toku je obuka RATNIKA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-