NAJNOVIJA INFORMACIJA: Reic Cerić objasnio zašto je predložio da se za Bajram koristi riječ Hižaslav

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić oglasio se nakon burnih reakcija građana na prijedlog da se za Bajram koristi i riječ “hižaslav”.

Riječ “hižaslav” ne postoji u bosanskom jeziku. Ovaj prijedlog javnost nikako nije odobrila. Sasvim suprotno. Na zvaničnoj Facebook stranici Mustafe ef. Cerića uslijedile su mnogobrojne reakcije.

Kako je kazao, ovaj prijedlog je bio prkos onima koji negiraju bosanski jezik..

“Riječ ‘Bajrama’ nije spomenuta ni u Kur'anu ni u Sunnetu već je to rijeć iz perzijske kulture… Zašto bi nama Bošnjacima zabranjeno da taj uzvišeni blagdan izrazim na bosanskom jeziku što u meni pobuđuje osjećaj nacionalnog ponosa zajedno sa vjerskim”, bio je jedan od odgovora ef. Cerića.

“Mi ništa ne mijenjamo u Islamu, već koristimo bosanski jezik da mu se približimo. Duh Bosne je duh Islama, bosanski jezik je duh Islama! Nije li tako?”, stoji u drugom odgovoru.

Podsjetimo, danas je bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić uputio bajramsku čestitku muslimanima. Kako je naveo, Bajram nije izvorno bosanska riječ i za nju je našao, kako smatra, adekvatnu riječ – hižaslav. Uslijedile su mnogobrojne reakcije na društvenim mrežama.

On je naveo da Bajram nije bosanska riječ već perzijska. Odlučio je pokušati naći moguću adekvatnu bosansku riječ za Bajram. I, kako kaže, našao ju je u riječi “hižaslav” koja je spoj, tvrdi, starobosanske riječi “hiža” koja znači “kuća” i “slav” koja je skraćenica od glagola “slaviti” ili “proslavljati”.

“Najveća čežnja svakog Bošnjaka je da se vrati svojoj hiži, da se vrati svome domu, da se vrati svome bosanskom korijenu, da se vrati svojoj radosti i sreći, da se vrati svojim oduzetim pravima na zemlju i državu. ’Īd, znači vječiti povratak sreći, pa je tako i za Bošnjaka vječiti povratak hiži veliko slavlje, to jeste Bajram, pa je tako hižaslav, kao bosanska riječ, najbliža značenju riječi Bajram kod Turaka i ’Īd kod Arapa”, navodi ef. Cerić.

(9)This post has been seen 887 times.

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Reic Cerić objasnio zašto je predložio da se za Bajram koristi riječ Hižaslav

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-